Seizoensgroenten en -fruit van maart

Seizoensgroenten en -fruit van maart

Door: Ingeborg Prins

Geplaatst op: 1 maart 2024

Leestijd: 2 minuten

Het is maart: de langverwachte lente waar we allemaal zo naar uitkijken, hangt in de lucht. Er schieten pastelkleurige krokusjes uit de grond en zingende vogeltjes laten voorzichtig weer van zich horen.

Hoewel de smaken van een nieuw, fris lenteseizoen lonken, is het officieel nog steeds winter. En dat zien we terug in de seizoensgroenten van maart. De meeste wintergroenten zoals spruitjes en knolselderij maken deze maand plaats voor spinazie, andijvie en rabarber. Maar met boerenkool, pompoen, schorseneren en winterpostelein nog volop beschikbaar vertoeven we duidelijk in het staartje van de winter.

Een fijne afwisseling op Nederlands fruit uit het seizoen is helaas nog niet voorhanden. Dit is de laatste maand dat we met enkel appels en peren van Hollandse grond te maken hebben. Volgende maand komt daar verandering in (onthulling: dan komen de aardbeien weer in het seizoen, hoera!). 

Duurzaam uit Nederland – hoe zit dat eigenlijk?

Hoewel de meeste soorten groenten en fruit het hele jaar door beschikbaar zijn, is het bereiden van producten uit de koude Hollandse grond natuurlijk het allerlekkerst én het gezondst. De vitaminen en mineralen die we juist in de winter zo goed kunnen gebruiken, vinden we namelijk terug in de groenten van het seizoen. Heel slim bedacht van Moeder Natuur.

Bijkomend voordeel is dat eten uit het seizoen ook een positieve bijdrage levert aan het milieu. Een in Nederland gekweekt appeltje is logischerwijs een stuk duurzamer dan het laten invliegen van een ananas of kokosnoot uit een exotisch oord. Maar ook Nederlandse groenten die jaarrond verkrijgbaar zijn, verdienen niet altijd het label ‘duurzaam’. Neem bijvoorbeeld radijsjes: dit voorjaarsgewas is het hele jaar beschikbaar, maar komt steeds vaker uit de verwarmde kas.

Beter is om in dat geval te kiezen voor groenten en fruit uit het seizoen. Naast de duurzaamheidsfactor zijn seizoensproducten namelijk ook nog eens scherper geprijsd. Een win-win combinatie voor iedereen die te maken heeft met een budget.

Welke groenten en fruit zijn er specifiek deze maand in het seizoen?

De seizoensgroenten van maart:

  • Aardappelen
  • Andijvie
  • Boerenkool
  • Koolraap
  • Pastinaak
  • Pompoen
  • Raapstelen
  • Rabarber
  • Radijs
  • Savooiekool (groene kool)
  • Schorseneren
  • Spinazie
  • Veldsla
  • (Winter)postelein

Het seizoensfruit van maart:

  • Appel
  • Peer

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen