Hollandse held: de biet

Hollandse held: de biet

Door: Ingeborg Prins

Geplaatst op: 25 januari 2024

Leestijd: 1 minuut

Van rode tot gele bieten, mini bietjes en rood-wit gestreepte bieten; de biet of kroot is er in alle soorten en maten. En niet alleen de biet zelf is lekker, óók het jonge blad afkomstig van de biet is eetbaar. De zoete smaak van dit wortelgewas nodigt uit om er naar hartenlust mee te combineren. Gekookt, gebakken, gestoomd of rauw, verwerk de veelzijdige biet gerust in salades, desserts of de hoofdmaaltijd.

Het broertje van de suikerbiet is een knol en behoort tot het wortelgewas. Rode bieten zijn rijk aan kalium en vezels; goed voor de regulatie van de bloeddruk en een goede werking van de zenuwen en spieren. Het loof is een bron van ijzer, vitamine A en K. Een echte rode krachtpatser dus, zo’n biet! De rode biet wordt in eigen land geteeld, in kassen of de volle grond. Ze zijn het hele jaar verkrijgbaar, als zomerbiet of winterbiet. De winterbiet wordt zonder loof verkocht.

Tip: Vervang de basisgroente in je gerecht eens door de rode biet en verras cliënt of bewoner met de zoete, aardse smaak van biet! Hieronder vind je een greep uit onze suggesties met biet.


Uit Served 1 2024.


zondag

Biet Wellington
Deze Biet Wellington is een winterse klassieker in een vegetarisch jasje. Met de zoete smaak van rode bietjes gehuld in...

maandag

Bieten curry
Dit gerecht brengt hartig en zoet samen: een curry met rode bieten en gebakken blokjes tempeh. Rode bieten zijn in...

dinsdag

Rendang met bietstuk
Traditioneel wordt Indonesische rendang geserveerd bij speciale ceremonies en bijeenkomsten. Dé manier om je gasten te eren. Speciaal voor dat...

woensdag

Rode bietenrisotto
Een risotto met rode bietensap: een gerecht met een lekkere bite én het goede van Hollandse bodem. Bietjes bevatten veel...

donderdag

Bietenrendang met gamba's
Een Aziatische comfort bowl voor de liefhebber van de Hollandse biet. De Indische rendang is gemaakt met gele bieten, kokosroom,...

vrijdag

Bietenspaghetti
Maak eens een feestje van een simpel gerecht als spaghetti door de standaard opmaak compleet overboord te gooien. Met een...

zaterdag

Wintersalade met ingelegde biet
Een salade in de winter is pas geslaagd als er diepe smaken en rijke ingrediënten in terug te vinden zijn....

Deel dit artikel