5300 stuks verse speculaas bij Beek & Bos

5300 stuks verse speculaas bij Beek & Bos

Door: Ingeborg Prins

Geplaatst op: 5 november 2020

Leestijd: 2 minuten

Een huisgemaakte Sinterklaas traktatie voor alle bewoners van het zorgcentrum. In het Limburgse Beek & Bos draaien ze er de handen niet voor om! Al meer dan 50 jaar bakken ze jaarlijks 5300 speculaaskoeken. Daar wilde Served meer van weten: we vroegen Mat Thiesen, Hoofd Voeding, om meer te vertellen over deze traditie. 

Afgelopen 3 november was het weer zover. Kilo’s boter, basterdsuiker, bloem en kaneel werden tot een deegmengsel gekneed om in speciale speculaasvorm op bakplaten te eindigen. Even afbakken om vervolgens weer van vooraf aan te beginnen met de tweede lading.

Het is een jaarlijks feestje in de compleet uitgeruste zorgkeuken van Beek & Bos. “Natuurlijk zijn er ook chefs uit het team die liever wat anders doen, maar ik sta altijd graag met de neus vooraan” vertelt Mat trots.

Knapperig schoencadeautje
Ook deze editie zijn er weer 300 speculaaspoppen voor de 91 bewoners gebakken. Een leuk presentje om rond de Sinterklaasperiode in je schoen te vinden. “Het maakt niet uit hoe oud je bent, het blijft een leuke verrassing voor de mensen” lacht Mat.

De bakker en zijn speculaasmachine
De traditie ontstond zo’n 60 jaar geleden. Als voormalig bakker wist de vorige Hoofd Keuken van Beek & Bos destijds een oude speculaasmachine op de kop te tikken. Een beetje olie erin en hij draaide weer. Het robuuste gietijzeren apparaat doet het nog altijd. Om de zoveel tijd krijgt het oude beestje wat olie toegediend, maar dat is het enige onderhoud dat de technische dienst eraan heeft. 


Lekker bij de koffie
Naast de speculaaspoppen worden er nog 5000 speculaaskoekjes gebakken. Een deel wordt geserveerd als koekje bij de koffie in het restaurant, een ander gedeelte wordt verkocht in het winkeltje van het zorgcentrum. In het ‘oude normaal’ kwamen bewoners van de naastgelegen aanleunwoningen en inwoners van het dorp met plezier verse speculaasjes inkopen. In verband met de aangescherpte maatregelen is Beek & Bos op zoek naar alternatieven om iedereen alsnog van de versgebakken koekjes te laten genieten.

Het oude vertrouwde recept
En nog steeds wordt het oude bakkersrecept van meer dan 50 jaar geleden gebruikt om de 5000 speculaasjes en 300 speculaaspoppen te bakken. “Anders dan koken met een snufje hier en een extra toevoeging daar, luistert bakken heel nauw. We wegen alles heel precies af om de lekkerste speculaasjes te krijgen” aldus Thiesen. 

Of de oude speculaasmachine nog lang draait weten we niet, maar één ding is zeker: bij Beek & Bos blijven ze zich inzetten voor bijzonder vers en smakelijk koken. Met of zonder machine zetten ze deze traditie in het zorgcentrum voort! Meer weten over Beek & Bos? https://www.beekenbos.nl/

Zelf speculaasjes bakken maar geen machine of malletjes?
Niet getreurd: met een simpel recept van (tarwe)bloem, roomboter, basterdsuiker en speculaaskruiden maakt u gemakkelijk zelf speculaasbrokken. Lekker robuust en krokant! 

Weinig tijd? Maak het uzelf nog eenvoudiger door een kant-en-klare speculaasmix te kopen waar u enkel roomboter en water aan toevoegt. Of kies voor de allersnelste optie: voorgebakken speculaaskoekjes, -poppen, pepernoten of chocoladeletters. Het feestelijke Sinterklaas assortiment van Bidfood vindt u hier.   Kok in de kijker

Deel dit artikel