Achterhoekse Oud & Nieuw traditie: samen kniepertjes bakken

Achterhoekse Oud & Nieuw traditie: samen kniepertjes bakken

Door: Floor Hupkens

Geplaatst op: 14 november 2022

Leestijd: 2 minuten

Bij woonzorgcentrum en verpleeghuis Azora De Meulenbeek in Ulft staat altijd iets gezelligs op het programma. Maar in de decembermaand pakken ze extra feestelijk uit. En met oud en nieuw houden ze een gouwe ouwe traditie in ere, dan bakken ze kniepertjes met de bewoners.

“Kniepertjes bakken rond de jaarwisseling is altijd zo’n feestelijk gebeuren”, vertelt welzijnsmedewerker Lianne Wissing. “De bewoners vinden het hartstikke gezellig om samen te bakken. En daarna gaan we met z’n allen lekker van de kniepertjes genieten.”

Eigen draai
Kniepertjes zijn een soort wafeltjes, en behoren tot een streekgebonden traditie. Afhankelijk van de regio worden de wafeltjes plat of opgerold gepresenteerd. De Achterhoek gaat voor de opgerolde variant.

Héél vroeger waren kniepertjes een Paasgebruik, omdat in delen van West-Europa het nieuwe jaar met Pasen startte. Later werd het een traditie voor december/januari. In sommige streken eten ze de wafeltjes in december plat (‘het oude jaar heeft zich volledig ontvouwen’) en op nieuwjaarsdag opgerold. Het rolletje symboliseert dan het onbekende nieuwe jaar. En in andere regio’s doen ze dat precies andersom. Iedereen geeft er zijn eigen draai aan. Lianne: “Ook qua vulling. Wij vullen de rolletjes met slagroom, maar sommigen zweren bij custard.”

Zoete hap
Oorspronkelijk werden de kniepertjes in een ouderwetse wafeltang boven het vuur gebakken. Lianne: “Wij gebruiken een eenvoudig wafelijzer. Scheut beslag erin, even wachten, de warme wafel snel oprollen met de achterkant van een pollepel, afkoelen en vullen maar. Het is wel een zoete hap hoor, het beslag bestaat uit bloem, boter, eieren, kaneel, heel veel suiker plus zakjes vanillesuiker en ook nog een scheut rum.”

Bewoonster mevrouw Leuvenink: “Het kan mij niet zoet genoeg zijn. Ik hou heel erg van bakken, ik kies altijd zoetigheid zoals koek, cake en taart. Mijn specialiteit is appeltaart, ook traditioneel, die moet met goudreinet appels. De kniepertjes ken ik al van kind af aan, mijn ouders bakten ze met oudjaar. Mijn ouders leven niet meer, maar de familie die ik nog heb, bakt nog steeds kniepertjes.”

Leefplezier
Een belangrijke pijler van Azora is ‘leefplezier’. Hoe kunnen we vanuit empathie de bewoner beter leren kennen en een relatie opbouwen? Om zo bij te dragen aan het leefplezier van de bewoners. Lianne: “Het gaat hierbij niet alleen over het organiseren van dingen waar mensen blij van worden. Maar vooral ook om zorgen dat mensen zich thuis voelen, bij je uit kunnen huilen, zichzelf kunnen zijn. Dat maakt mijn werk zo afwisselend. Ik zeg altijd: hun leefplezier is mijn werkplezier.”

Lianne en haar collega’s organiseren het hele jaar door activiteiten voor de bewoners. Groepsgericht, maar voor wie geen groepsmens is, zijn er ook individuele activiteiten. Rond kerst is er extra veel gezelligheid. “En op oudejaarsdag hebben we op het plein hier buiten een kraampje met glühwein, warme chocolademelk, kniepertjes, oliebollen, erwtensoep. Sfeervolle muziek erbij. De bewoners genieten daar enorm van, en wij genieten allemaal mee.”

Uit Served 4 2022.

Deel dit artikel