Alles uit de kas(t)

Alles uit de kas(t)

Door: Ingeborg Prins

Geplaatst op: 17 maart 2023

Leestijd: 3 minuten

Bij Duijvestijn Tomaten gaan kwaliteit en duurzaamheid hand in hand. Het bedrijf investeert al jaren in de beste tomaten met de minste milieuimpact. Voor mede-eigenaar Peter Duijvestijn voelt het als een verplichting. ‘Als mijn kleinkinderen vragen wat ik voor de planeet heb gedaan, wil ik maar één ding kunnen zeggen. Dat ik alles uit de kast heb gehaald.’

De Nederlandse tomaat staat er goed op in de wereld. Dat geldt zeker voor de tomaten van Duijvestijn Tomaten in Pijnacker. Dit bedrijf bestaat zestig jaar en is een van de meest innovatieve tomatenkwekers van Nederland. In 2015 werd Duijvestijn Tomaten zelfs verkozen tot beste tomatenteler ter wereld. Die prijs dankt het onder meer aan het gebruik van geothermie (aardwarmte) en de uitvinding van de ID Kas®, een hightech kasconcept voor circulair telen. Deze kas laat meer licht toe dan traditionele kassen, bespaart tot 60 procent meer energie en heeft een hogere productiviteit. Hier test Duijvestijn nieuwe tomatenrassen op resistenties, houdbaarheid en veerkracht. Volgens Peter Duijvestijn blíjft het zoeken naar nieuwe tomatenrassen, die klaar zijn voor een toekomst vol uitdagingen. “Denk aan de kosten van energie”, vertelt hij. “Of aan klimaatverandering. Het doel is om steeds duurzamere en efficiëntere tomaten te telen, met een minimale milieubelasting.”

Circulair telen
Dat lukt Duijvestijn Tomaten inmiddels aardig. Wat heet; het bedrijf maakt bijna een sport van circulair ondernemen. Zo worden de kassen verwarmd met aardwarmte en gebruikt de teler praktisch geen fossiele brandstoffen meer. In plaats daarvan haalt Duijvestijn een groot deel van zijn energie uit ruim 2500 zonnepanelen en ‘importeert’ het rest-CO2 van fabrieken uit de haven van Rotterdam. Deze wordt gezuiverd en via pijpleidingen naar de kassen getransporteerd, voor de groei van de tomatenplanten. Waar het dus enerzijds fossiele brandstoffen bespaart, voorkomt het anderzijds dat er grote hoeveelheden CO2 in de atmosfeer terechtkomen.

Beste kwaliteit en houdbaarheid
Duijvestijn produceert jaarlijks 17 miljoen kilo tomaten; losse én trostomaten. Alle kassen bij elkaar nemen ongeveer 50 voetbalvelden in beslag. De tomaten worden met de hand geplukt, van april tot half november. “Dat is het traditionele tomatenseizoen”, vertelt Peter. “De ‘wintertomaten’ komen meestal uit Spanje en Marokko. We zouden ook ’s winters kunnen telen, onder led-licht, maar met de huidige energieprijzen is dat niet rendabel.” Wat smaak en kwaliteit betreft gaat er weinig boven de Hollandse tomaat. Met dank aan de kennis en innovaties van telers als Duijvestijn. “Alles wordt gemonitord”, vertelt Peter. “Bijvoorbeeld hoe zwaar een plant is en hoeveel water die verdampt. Op basis hiervan kunnen we de juiste hoeveelheid water en voeding toevoegen, volledig automatisch. Dit vertaalt zich in de beste kwaliteit en houdbaarheid van onze tomaten.”

Geen verspilling
Zo gaan duurzaamheid en kwaliteit hand in hand. Een ander voorbeeld is de duurzame droogoven voor tomaten die overblijven. “Hier kunnen we gedroogde tomaten en tapenades van maken, onze ‘tomanades’”, zegt Peter. “De warmte hiervoor halen we uit de grond. Daarnaast pionieren we met de verwerking van restafval in onze verpakkingen. Dan moet je denken aan de steeltjes en stengels van de planten. Die worden gedroogd en versnipperd als basis voor kartonpulp, zodat je minder houtsnippers hoeft te gebruiken. We zijn nu in gesprek met een afvalverwerker en kartonleverancier om dit op grote schaal te doen. Verder loopt er een proef om de sappen uit onze stengels opnieuw te gebruiken. Hier zitten veel eiwitten en stoffen in die je eventueel kunt gebruiken als biologisch bestrijdingsmiddel.” Peter ziet circulair ondernemen als een verplichting. “Voor de aarde en de volgende generaties”, zegt hij. “Als mijn kleinkinderen later vragen wat ik voor de planeet heb gedaan, wil ik maar één ding kunnen zeggen. Dat ik alles uit de kast heb gehaald.”

Uit Served 1 2023.

Deel dit artikel