Marinus Hol is begaan met de wereld én met de medemens. De ‘CO2-specialist van Bidfood’ vliegt liever niet, vanwege de CO2-uitstoot, maar voor Afrika maakt hij graag een uitzondering. ‘Het is gaaf om anderen te kunnen helpen.’
Marinus is Business Consultant op de afdeling Risk Management. Daar houdt hij zich (ook) bezig met projecten binnen Kwaliteit, Arbo en Milieu. Zijn milieutaken zijn vooral gerelateerd aan minder CO2-uitstoot; van elektrisch vervoer en zonnepanelen tot ‘groene’ menukaarten. Zo adviseert hij zorgorganisaties die willen verduurzamen over hun (product)keuzes. De uitstoot van CO2 houdt Marinus ook persoonlijk bezig. “Ik woon in Loppersum”, vertelt hij. “Dit deel van Groningen heeft zeer te lijden onder de gaswinning. Aardgas is een fossiele brandstof en zorgt voor de uitstoot van CO2. In ons geval zorgt het ook voor aardbevingen en beschadigde huizen. Daar lig ik weleens wakker van, ja. Anderzijds motiveert het me om te strijden voor een schonere wereld.”
Special Olympiër
Ook door persoonlijke omstandigheden is hij persoonlijk gemotiveerd met betrekking tot de gehandicaptenzorg. Marinus’ zoon Bart viert successen als Special Olympiër. “De Special Olympics zijn voor mensen met een verstandelijke beperking”, legt Marinus uit. “Bart is wedstrijdzwemmer en heeft gouden, zilveren en bronzen medailles gehaald op verschillende afstanden. Nu wil hij zich toeleggen op het openwater zwemmen, want hij houdt van uitdagingen. Deze wereld voelt heel familiair aan. Ik ben vrijwilliger bij de zwemclub en bezoek alle wedstrijden. Iedereen leeft dan heel erg met elkaar mee.”
Verliefd op Afrika
Dat familiaire gevoel heeft hij ook bij Afrika. Tijdens een reis naar Zuid-Afrika, op uitnodiging van moederbedrijf Bidcorp, maakten Marinus en zijn vrouw kennis met dit “prachtige werelddeel”. Tegelijkertijd waren ze diep geraakt door de armoede op het continent. “Dat beeld werd later bevestigd tijdens een vakantie in Gambia”, vertelt Marinus. “We zijn toen in contact gekomen met een hulporganisatie, Gambia for You. Sindsdien sturen we regelmatig hulpgoederen, die ter plekke verdeeld worden. We ondersteunen vier gezinnen, een dakloze, kraamkliniek, voetbalteams en een huis met gehandicapte kinderen. Het is gaaf om anderen te kunnen helpen. En het helpt je met relativeren. Want ja, wij hebben schade aan ons huis, maar we hebben tenminste wél een dak boven ons hoofd. Eén keer per jaar vliegen we naar Gambia en maken we een rondje langs alles en iedereen. Ik vlieg liever niet, maar als het voor een goed doel is, moet je ook een uitzondering kunnen maken.”