In hartje hoofdstad vind je Bijzonder Amsterdams. Een bruisende conceptstore met ‘bijzonder goede (hand)gemaakte producten, door bijzondere Amsterdammers, want gewone spullen zijn er al genoeg’. De winkel heeft ook een restaurant en valt onder Stichting Cordaan. Projectmanager Jolita Klepper vertelt over dit unieke sociale merk en de creatieve makers ervan. “Iedereen heeft talent en kan zich ontwikkelen.”
Door heel Amsterdam heeft Cordaan werkplaatsen, ateliers en dagbestedingslocaties waar cliënten met een (arbeids)beperking de mooiste producten maken. Grafisch, of van keramiek, hout of textiel. “Voorheen werd gemaakt wat de cliënt leuk vond. Dat was niet altijd waar de klant op zat te wachten. Sinds een jaar of vijf pakken we dit anders aan. De cliënten maken een duurzame collectie met gewilde producten, ontwikkeld op de competenties en vaardigheden die de maker heeft, maar ook naar aanleiding van wat de klant vraagt. De klant koopt een product dat de cliënt vaardig en met veel plezier heeft gecreëerd. De cliënt doet waardevol werk en de klant krijgt iets moois: iedereen blij!”
Feestelijke slinger
In Bijzonder Amsterdams kun je al die producten bewonderen en kopen. Zoals geborduurde en op stof geschilderde ansichtkaarten, schorten met het Amsterdamse stratenplan, versierde kartonnen letters en cijfers om zelf een feestelijke slinger mee samen te stellen en vazen met grachtenhuisjes. In het restaurant eet je van het huisgemaakte servies. “Elke maker heeft zijn eigen vaardigheden en voor elk niveau is er waardevol werk. Cliënten kunnen leerlijnen volgen om een ambacht te leren, competenties en vaardigheden ontwikkelen en certificaten halen. Dat werkt heel motiverend.”
Talent leren zien
Jolita heeft een achtergrond in jeugdwelzijnswerk, creatieve handvaardigheid en activiteitenbegeleiding. Ook was zij teammanager op een grote dagbestedingslocatie. Al die ervaring gebruikt zij in haar functie. “Op de werkvloer kreeg ik een ander ‘mensbeeld’. Iedereen heeft talent, dat moet je alleen leren zien en ontdekken. Even omdenken, bied het werk zó aan zodat cliënten het wél kunnen. Neem zoiets als letters versieren met confetti. Iemand met autisme die ‘in beschutting’ werkt, kan niet uit zichzelf een strooipatroon volgen, maar wel met wat hulpmiddelen.
We standaardiseren zoveel mogelijk omdat de makers dan zo zelfstandig mogelijk kunnen werken. Van oude pallets worden nieuwe planken en latjes gemaakt, gesorteerd in bakken. Cliënten maken daarvan zelfstandig kistjes of een palletwand. Het zijn vaak co-creaties; wat de een niet kan, maakt de ander af. Iedereen krijgt de kans om betekenisvol werk te doen op zijn niveau.”
Mooie opsteker
Jolita zoekt altijd naar leuke samenwerking. “Dat is één van onze waardes, naast talentontwikkeling en vakmanschap. Met Julia Alexandrou van Bidfood bedachten we in de Week van de Smaak een manier om mensen uit de beschuttingsgroep mee te laten doen. Zij vulden gedecoreerde zakjes met Amsterdamse dropjes. Wie niet kon afwegen, legde de dropjes op een afgepaste rij op vorm en woog op die manier af. Werkte uitstekend.”
Met de letterkast stond Bijzonder Amsterdams met alle makers op de vt wonen&design beurs. “Bidfood sponsorde ons met water, fruit en lekkers. Het was een succesvolle ervaring, een mooie opsteker voor alle deelnemers. Nog zo’n belangrijke waarde, trots kunnen zijn op je werk!”

Uit Served 1 2025.