Tijdens de zomer steken veel zorginstellingen de bbq aan. Want de bbq is beleving en het summum van genieten. Houtskoolspecialist Jeroen Hazebroek, met een achtergrond in de zorg, is een ware kenner van de betere bbq. We vragen hem naar zijn tips; van gelijkmatig garen tot gegrilde groenten en meer.
Jeroen kookte ooit in de keuken van een Rotterdamse zorginstelling. Daarnaast runde hij een zorgrestaurant en organiseerde hij etentjes voor cliënten en hun buurtgenoten, waaronder bbq’s. Tegenwoordig is Jeroen een volleerd bbq-kok en (co-)auteur van diverse boeken, waaronder Het ultieme bier- en bbq-boek en Hete Kolen. Daarnaast verzorgt hij workshops over de bbq, waar mensen van alle leeftijden zich laten bijscholen om beter op open vuur te koken . Want Nederlanders houden van de bbq; het summum van gezellig samenzijn en genieten. “De bbq is beleving”, zegt Jeroen. “Maar óók smaak, want door te koken op open vuur geef je het product veel meer diepgang mee. Dankzij de combinatie van rook, karamellisatie en onverbrande vetten, die ook nog eens een heerlijke geur afgeeft. Tel daar het samenzijn en de zon bij op, en je begrijpt waarom iedereen zo blij wordt van de bbq!”
8 BBQ-tips van Jeroen
1. Gaar één groot stuk
Bereid grote stukken vlees langzaam, grill ze na en snijd het gegaarde vlees in kleine porties. “Zo houd je beter de controle over de temperatuur”, zegt Jeroen. “Het is bovendien makkelijker werken. In plaats van diverse kleine porties, die je stuk voor stuk in de gaten moet houden, gaar je slechts één groot stuk. Daarnaast geeft het meer beleving om bijvoorbeeld een hele procureur (langzaam) te garen. En met een kernthermometer kun je prima de temperatuur van het vlees monitoren.”
2. Voeg groenten toe
“De groene mediterrane keuken is en blijft razend populair”, zegt Jeroen. “Denk maar aan een auteur als Ottolenghi. Met groenten kun je hele leuke dingen doen, zoals traybakes en in schil gepofte aardappels. De groenten voor een traybake – van paprika tot trostomaat - kun je goed op de bbq garen, voor een rokerige houtsmaak. Onze meest favoriete traybake bestaat uit geroosterde bloemkool met kerrie en champignons. Maar denk ook aan paddenstoelen van de bbq, als natuurlijke vleesvervanger met een lekkere bite. "Grote koningsboleten grillen heel mooi, net als andere vlezige paddenstoelen zoals de cantharel of hanenkam."
3. Gebruik een hitteschild
“Ik werk vaak met een hitteschild”, zegt Jeroen. “Dat is een hittebestendige steen die ik tussen het vuur en het rooster leg. Hierop bereid ik mijn vlees, vis en groenten. Deze indirecte manier van bbq-en levert een gelijkmatige garing op, zonder risico op zwartgeblakerde stukken. Wat je namelijk niét wil hebben met een bbq, is ‘zwart van buiten, rauw van binnen’. Vandaar dat ik vaak een soort pizzasteen gebruik, ook al omdat je het gelijkmatig gegaarde vlees veel beter kunt snijden.”
4. Verras met zoet
“Mensen houden van zoet, vooral in de zorg. Bovendien ga je met de combinatie van zoet en bbq echt voor de verrassing, want bijna niemand verwacht het. Van een hele ananas aan het spit tot gebakken crumble uit de traybake; het is lekker én bijzonder.”
5. Denk aan de basis
Naast de meer verrassende onderdelen, zoals een gegrilde ananas, ontkom je volgens Jeroen niet aan enkele basisingrediënten. “Vooral de oudere generaties verwachten oók pindasaus, worstjes, kip en burgers. Maar kies dan wel voor smaak en kwaliteit, van kippendij tot bavette rollade. Het liesstuk van het rund is relatief betaalbaar en goed dooraderd met vet; een klassiek stukje vlees met goede bbq-eigenschappen.”
6. Varieer met vis
“Qua vis maak je de mensen vooral blij met zalm of kabeljauw”, zegt Jeroen. “Schelvis kan ook, dat is iets voordeliger dan kabeljauw. Denk verder aan garnalen, die je het beste op een gietijzeren plaat (op het bbq-rooster) kunt bakken, met wat olie erbij.”
7. Grill grote stukken voor
Om tijd te besparen en risico’s te vermijden, kun je vlees en vis eerst in de oven of steamer (voor)garen. “Om ze vervolgens af te grillen op het vuur, voor die extra bbq-smaak ”, zegt Jeroen. “Dit is met name handig voor grote stukken vlees én als je niet zo veel bbq-ervaring hebt.”
8. Denk aan de salades
Jeroen: “Gebruik de grill ook voor je salades. Die worden namelijk nóg lekkerder met gegrilde groenten, zoals courgette en aubergine. Die gegrilde schijven zuigen zich helemaal vol met de smaak van jouw dressings, dat is echt genieten!”

Uit Served 2 2025.