Bij Bakkerij van Eigen Deeg draait het in de eerste plaats om vakmanschap, en daarnaast om het bieden van een leerwerkplek voor mensen met een beperking. Deze mensen worden uitgedaagd om het beste uit zichzelf te halen.

Kees Kok is coördinerend leermeester van Bakkerij van Eigen Deeg. Deze ‘sociale bakkerij’ grenst aan Het Dorp in Arnhem-Noord, ’s lands eerste woongemeenschap voor mensen met een beperking. Een aantal van hen werkt in de bakkerij en maakt hier ambachtelijk brood en banket. Wijkgenoten lopen af en aan, omwille van de kwaliteit en de gezelligheid. De bakkerij beschikt over een klein terras, waar fietsers en wandelaars regelmatig even stoppen voor koffie met gebak. “Hier werken zo’n vijftien mensen met een beperking”, vertelt Kees, die opgeleid is tot bakker. “Van autisme en niet-aangeboren hersenletsel tot mensen met een lichamelijke of licht-verstandelijke beperking. Overigens praten we liever niet over beperkingen, maar over mogelijkheden. In principe laten we elke collega zo veel mogelijk taken verrichten. Dat gaat bij de één wat makkelijker dan bij de ander. Gaandeweg leren we iemands talenten ontdekken; van brood en taart bakken tot appels schillen en afwassen.”
Olympische repen
Sommige collega’s werken hier tijdelijk, om ervaring op te doen voor een betaalde functie elders. Anderen lopen al jaren mee op de werkvloer; in de bakkerij en/of de winkel. “We hebben vier leermeesters en een werkcoach”, zegt Kees. “Die zorgen voor de begeleiding en helpen onze collega’s mee om hun doelen te behalen, zoals het ontwikkelen van een talent.” Bakkerij van Eigen Deeg levert ook koekjes en gebak aan omliggende horeca en bedrijven, zoals het Nederlands Openluchtmuseum en camping De Rijnoever. Niet zozeer vanwege het sociale component, maar vanwege de uitstekende kwaliteit. “Die staat ook bij ons op één”, zegt Kees. “We maken alles zelf, puur en ambachtelijk.” Leuk weetje: voor de Olympische Spelen in Tokyo maakte Bakkerij van Eigen Deeg energierepen voor de Nederlandse Olympiërs, in opdracht van Papendal. Kees: “‘Herstelrepen’ op basis van noten, vruchten en zaden, in een wikkel met gouden opschrift: ‘Goud in je Hand’. Die repen maken we nu nog steeds.”
Uitgedaagd worden
Het werk in de bakkerij is bevredigender dan ‘zomaar een dagbesteding’. “Hier verrichten onze collega’s betekenisvol werk én staan ze midden in de maatschappij”, zegt Kees. “We maken met z’n allen de lekkerste producten, die in de smaak vallen bij onze klanten. Dat maakt ze trots en betrokken. Maar waar ze echt blij van worden, is dat we ze uitdagen om het beste uit zichzelf te halen. Veel collega’s groeien ook zichtbaar in hun werk en bloeien helemaal op. Een enkeling weet ons te verbazen door zelfstandig brood te bakken, of gebakjes af te maken. Anderen groeien vooral op het sociale vlak en veranderen van een wat teruggetrokken individu in een mondig persoon met praatjes voor tien. Voor sommige collega’s is het contact met de klant een extra bonus, die werken dan het liefste in de winkel. Maar er zijn ook mensen die liever in de ‘luwte’ van de bakkerij blijven en daar de mooiste dingen maken. Zo krijgt iedereen een werkplek waar hij of zij zich prettig bij voelt. Dat wil uiteindelijk iedereen.”
Uit Served 3 2025.