Brewlicious: geeft biergraan een tweede leven

Brewlicious: geeft biergraan een tweede leven

Door: Ingeborg Prins

Geplaatst op: 8 juni 2023

Leestijd: 3 minuten

Voor voormalig kunsthistoricus Madeleine Gielens was ondernemen geen onbekend terrein. Ze groeide op in een ondernemersgezin en liet de kunstgeschiedenis al snel achter zich. Waar ze eerst als zelfstandige werkzaam was als consultant en inkoper, miste ze diepgang. “Het voelde niet als ondernemen op de manier waarop ik dat wilde.” vertelt Madeleine.

Madeleine Gielens met Brewlicous

Nietsvermoedend nam ze 6 jaar geleden een opdracht van gemeente Den Haag aan. Of ze iets met de reststroom van bierbrouwers kon verzinnen. “Ja hoor, ik schrijf wel een business case.” Zo gezegd, zo gedaan. Veel meer dan het graan nat verwerken in brood kon ze er niet mee, vanwege de kleine oplage. Maar het biergraan – het graan dat overblijft na het bierbrouwproces – bleef haar intrigeren.

Zo ontstond het idee om met het graan aan de slag te gaan. Met behulp van een team biochemici en levensmiddelentechnologen ontwikkelde ze PowerFlour: een meel van afgedankt biergraan vól vezels en eiwitten. En laat dat meel nou enorm geschikt zijn voor gezonde repen en snacks! Brewlicious was geboren.

Twee keer genieten van hetzelfde graan
Even terug naar de basis. Biergraan? Het is niet gek als je er nog nooit van hebt gehoord. Biergraan is het graan dat wordt gebruikt in het bierbrouwproces. Het begint bij de boer die het graan verbouwt. Vervolgens zet de bierbrouwer het graan op water om de suikers en het zetmeel eruit te halen. Wat overblijft is een nat restant. Het graan van de boer, maar dan zonder de suikers en zetmeel, mét eiwitten en vezels.

Madeleine vervolgt: “Inmiddels wordt er in Nederland 560 miljoen kilo biergraan geproduceerd op jaarbasis. Als het eenmaal gebruikt is in het bierbrouwproces, danken we het af en bestempelen we het als veevoer. In de basis was dit vroeger, op kleine schaal, een prima oplossing, maar in de huidige tijden is dit een luxe die we onszelf niet meer kunnen veroorloven.”

PowerFlour
Er moest dus íets gebeuren met het afgedankte biergraan. Madeleine: “Met een team van experts hebben we gekeken hoe we die reststroom in de voedselketen kunnen behouden. Met de gedachte: keep food food.” En zo slaagden ze erin om een voedzaam meel te ontwikkelen. PowerFlour: een duurzaam ingrediënt boordevol vezels en eiwitten. Door optimaal gebruik te maken van hetzelfde graan, kun je er niet één maar twee keer van genieten.

Brewlicious: keep food food
Met het wonderingrediënt PowerFlour als basis bakt Brewlicious krokante repen en bites. De repen zijn 100% vegan, rijk aan vezels, hebben een Nutri-Score B en zijn gemaakt met minimaal 16% biergraan. Ze bevatten altijd minder dan 20% suiker en zijn vrij van kunstmatige kleur-, geur-, smaakstoffen en conserveermiddelen.

Ideaal voor de zorg
Gemakkelijk om mee te nemen én aan te bieden in een koffiecorner, personeels- of bezoekersrestaurant. Bovendien zijn de repen hoog in vezels en dat voedt. Ideaal voor zwaar werk in de zorg. Na een reep voel je je verzadigd en kan je gemakkelijk door tot het avondeten.

Toekomstplannen
Naast de lancering van nieuwe smaken én nieuwe producten, is Brewlicious voornemens in 2024 een fabriek te openen, die direct naast een brouwerij ligt. Zo hoeft het biergraan niet vervoerd te worden en kan het direct verwerkt worden tot lekkere, vezel- én eiwitrijke snacks.

Binnenkort is er naast de Apple & Cinnamon variant ook een Choco & Cranberry en Apricot & Ginger reep van biergraan te krijgen. Ondertussen werkt Brewlicious aan hun bites, een hartige snack in drie verschillende smaken die goed combineren met het borrelmoment.

Brewlicious is verkrijgbaar bij Bidfood in de smaak Apple & Cinnamon.
Meer info op brewlicious.nl

Deel dit artikel