De smaak van een ster

De smaak van een ster

Door: Floor Hupkens

Geplaatst op: 14 november 2022

Leestijd: 2 minuten

Facilitair manager Renske van Ewijk beloofde de patiënten van het Adrz in Goes het allerbeste eten. Belofte maakt schuld: sinds half september staat er een heuse sterrenmaaltijd op het menu. Served sprak met Renske én de chef, Thijs Meliefste.

Ooit droomde Renske ervan om “op hoog niveau in de horeca te werken”. Ze deed de Hotelschool en haalde haar koksdiploma, maar koos uiteindelijk voor de zorg. Tegenwoordig is ze facilitair manager van Adrz. “De link met eten is er nog steeds”, zegt ze. “En wat mij betreft óók de link met eten op het hoogste niveau.” Dat laatste blijkt sinds afgelopen zomer. Sterrenchef Thijs Meliefste kreeg de vraag of hij een nieuw gerecht wilde maken voor de patiënten in Goes. De eigenaar van Meliefste* in Wolphaartsdijk bedacht zich geen moment. Samen met maaltijdproducent Marfo ontwikkelde hij een gezond, duurzaam en vooral heel erg lekker gerecht: scholfilet met zeevruchtensaus, spinazie-venkelmix en knolselderij brandade.

Renske, waarom wilde je dit?
“Omdat ik onze patiënten beloofd heb dat ze het beste eten mogen verwachten. Dit staat ook in de Missie & Visie van het Adrz. En beter dan een sterrenmaaltijd gaat het niet worden. Toch kreeg ik tijdens een aanbesteding regelmatig te horen dat ik de lat niet zo hoog moest leggen. De zorg en ‘eten op sterrenniveau’ zouden zogenaamd niet bij elkaar passen.”

Hoe reageerde je daarop?
“Zoals wel vaker als ik te horen krijg dat iets niet kan, dan ga ik er juíst voor. Tegen Marfo zei ik: ‘Er zal toch wel één chef bereid zijn om een maaltijd te ontwikkelen?’. Die hebben we gelukkig ook gevonden, dichtbij huis. Meliefste is een Zeeuws restaurant en we wilden perse een gerecht met Zeeuwse signatuur aanbieden.”

Thijs, wat dacht jij toen je dit verzoek kreeg?
“Ik vond het een prachtig initiatief. Mijn vrouw is chronisch ziek en dus hebben we al veel met ziekenhuizen te maken gehad. Daardoor zeg ik misschien wat sneller ‘ja’ op zo’n verzoek. Als wij op deze manier een steentje kunnen bijdragen aan het welzijn van de patiënten, en daarmee ook aan hun herstel, dan hebben we dit er graag voor over.”

Tot slot: Renske, hoe vertaal je een sterrenmaaltijd naar de zorg?
“De vriesvers verpakkingen van Marfo worden geleverd door Bidfood. Onze patiënten kunnen dit gerecht sinds half september bestellen, zonder extra kosten. Dan is het voor ons slechts een kwestie van verwarmen in de oven. Inmiddels hebben we al heel wat maaltijden geserveerd!”

Uit Served 4 2022. 

Deel dit artikel