De ‘veggie way’ van Grünten

De ‘veggie way’ van Grünten

Door: Ingeborg Prins

Geplaatst op: 7 maart 2023

Leestijd: 4 minuten

De lente is in aantocht en er hangt frisse energie in de lucht. Een goed moment om een aantal nieuwe aanwinsten uit ons assortiment in de spotlight te zetten. In deze blog stellen we je voor aan Grünten. Grünten is één van onze Nederlandse leveranciers die gezonde, makkelijke en lekkere ready-to-eat ontbijtjes en tussendoortjes produceert. Perfect om het nieuwe seizoen gezond te starten. Sindskort zijn niet alleen de Veggie Oats, maar ook de Veggie Cakes beschikbaar voor al onze klanten. Wat is de ‘Veggie Way’ van Grünten en waarom passen deze producten zo goed in de zorg?

De start van Grünten
Berend Eberson, de pionier van Grünten, is van huis uit gezondheidswetenschapper en zocht naar een oplossing om mensen gedurende de dag meer groenten te laten eten. Meer dan 84% van de Nederlandse bevolking nuttigt namelijk niet de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aan groenten en daar wilde hij verandering in brengen. Zijn zelfontwikkelde groente-ontbijt van havermout met bloemkool, appel, kaneel en krenten was al jaren favoriet en hij werd nieuwsgierig naar de mogelijkheden in de markt. Berend: “Een groot deel van Nederland eet te weinig groenten en dat komt met name doordat we alleen ’s avonds groenten eten. Ondertussen zijn er veel producten verzonnen voor de lunch, maar niemand richt zich nog op het ontbijt.” Als gezondheidscoach liet hij zijn collega’s, vrienden en familie kennismaken met zijn groente-ontbijt en algauw merkte hij dat steeds meer mensen vielen voor de ‘Veggie Oats bloemkool appeltaart’. En dat was de start van Grünten.

Grünten Veggie Way
Vanaf 2018 is het groente-ontbijt, ook wel de ‘Veggie Oats’, van Grünten in drie varianten in de schappen te vinden. Veggie Oats zijn ready-to-eat havermout ontbijtjes met groenten in drie taart smaken: Apple Pie, Carrot Cake en Banana Pecan. Alle producten bestaan voor 40% uit groenten en met één portie krijgt de eter 25% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aan groenten binnen. Ondertussen heeft het bedrijf ook een tweede productlijn ontwikkeld, genaamd ‘Veggie Cakes’. Via deze lijn heeft Grünten een kruidkoek en een bananenbrood geïntroduceerd en volgt in maart een chocolade brownie. Alle ‘cakes’ bestaan voor meer dan 25% uit groenten, bevatten geen toegevoegde suikers, hebben een Nutri-Score A en zijn ook nog eens volledig veganistisch. Met deze producten probeert het bedrijf mensen te verleiden tot het maken van een gezondere keuze voor het ontbijt of voor tussendoor. Juist op die momenten waar dat normaal niet of nauwelijks gebeurt, om de impact zo groot mogelijk te maken.

Gezond en snel in een zoet jasje
Dat het om gezonde producten gaat die worden verkocht in ‘taart smaken’ is een vermakelijk detail. De oprichter van Grünten vertelt enthousiast over deze keuze: “Bij gezond eten hoeft het niet of-of te zijn. Groenten in een hartige propositie met de bekende groente-smaken kennen we wel, daar is een ander eetmoment voor. Maar daar gaan we de wereld niet mee verbeteren. Met Grünten willen we je juist in dat zoete eetmoment verleiden om tóch een gezonde keuze te maken. Iedereen vindt het lekker om af en toe iets zoets te eten, toch? Als je dan wil snacken, laat die candybar liggen en ga voor een Veggie Cake.”

Grünten in de zorg
Als gezondheidswetenschapper kijkt Berend kritisch naar het huidige aanbod van de catering in sommige ziekenhuizen. Graag zou hij daar graag wat aan willen veranderen: “Als samenleving hebben we toch de verantwoordelijkheid om elkaar te stimuleren om gezonde keuzes te maken? Dan begrijp ik niet waarom er nog steeds saucijzenbroodjes voor een euro gepromoot worden in ziekenhuizen.” De oprichter van het bedrijf ziet vooral een goede match tussen de Veggie Cakes en de zorg: “De kruidkoek en het bananenbrood bieden een makkelijke oplossing om iets lekkers en verantwoord te snacken. Het is een gezonde keuze die goed vult. Zeker als je ergens lang verblijft, in een ziekenhuis bent of iets mee wilt nemen voor onderweg. Bovendien sluiten onze producten geheel aan bij de visie achter Goede Zorg Proef Je.” Het bedrijf is dan ook trots dat de Veggie Oats en Veggie Cakes vanaf 2023 voor alle Bidfood zorgklanten beschikbaar zijn: “Ik heb altijd de ambitie gehad om te leveren aan deze markt. Per toeval kwam ik iemand van Bidfood tegen tijdens een congres en zij was zó enthousiast over de Veggie Cakes. Zij zag gelijk de match…. Een groter compliment kan ik niet krijgen!”

Een groenere toekomst
Met de zorgmarkt aan zijn voeten komt Berend weer een stap dichter bij zijn missie. Het doel is bereikt als Grünten wordt gezien als een sterk merk met lekkere producten die ook gezond zijn. Berend: “In een ideale wereld eten we allemaal voldoende lokaal geteelde groenten, snoepen we de hele dag peultjes en peentjes, is iedereen gezond en zou mijn bedrijf niet hoeven bestaan. Maar daar leven we helaas (nog) niet in. Dus als iemand behoefte heeft om iets te snacken tussendoor, dan zijn onze producten ‘the next best thing’”.

In de toekomst kunnen we nog meer nieuwe ontbijtjes en tussendoortjes in een zoete propositie verwachten. Welke dát zullen zijn, houdt Berend nog even geheim. De Grüntenboeren in Amsterdam zijn in ieder geval nog lang niet klaar met het 'vergroenten' van onze favoriete ontbijtjes en tussendoortjes.

Deel dit artikel