'Een cadeautje voor iedereen'

'Een cadeautje voor iedereen'

Door: Ingeborg Prins

Geplaatst op: 4 juli 2024

Leestijd: 3 minuten

Lunchroom De verrassing van Alphen is klaar voor de zomer. Zeker na de workshop ‘mocktails maken’, van Bidfood’s Maurice van der Laan. De medewerkers en kandidaten van Rijnvicus in Alphen aan de Rijn zijn dolenthousiast. “Ik word hier zó vrolijk van.”

De verrassing van Alphen is afgelopen winter volledig verbouwd. De lunchroom onderging een serieuze metamorfose, van huiskamer tot brasserie. Inclusief comfy meubilair, trendy decoraties, een barista corner en gas(t)vrije keuken. Ook het terras werd onder handen genomen, met twee keer zoveel tafels als voorheen. Iedereen is welkom, voor ontbijt, lunch en high tea. Of voor de nieuwste aanwinst op de kaart: vier zomerse mocktails. Deze 0% cocktails stonden op het wensenlijstje van locatiemanager Belinda Martens. “Sinds de verbouwing hebben we een wat luxere menukaart”, vertelt ze. “Met de lekkerste broodjes, maaltijdsalades, panini’s, tosti’s, burgers en smoothies. Het enige dat nog ontbrak, was een drankenkaart met mocktails. Dit maakt ons aanbod compleet.”

Begeleid naar werk
In De verrassing van Alphen werken mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Die worden door Rijnvicus begeleid naar regulier werk. Het sociaal ontwikkelbedrijf van de gemeente biedt werk- en leertrajecten aan, waaronder het traject ‘Horeca’. “In ‘De verrassing’ maken ze kennis met alle facetten”, vertelt Belinda. “Van bediening tot het werken in de keuken. Uiteraard kijken we zo veel mogelijk naar iemands kwaliteiten. De één is goed in koffies zetten, de ander in broodjes beleggen of uitserveren. Deze cocktailworkshop is een cadeautje voor iedereen.”

Specialist in mocktails
Belinda vertelde Maurice van der Laan, accountmanager Health & Care van Bidfood, dat ze mocktais op de kaart wilde zetten. Hierop stelde Maurice voor om een workshop te geven aan het personeel. Met zijn verleden als cocktail bartender is hij daar de aangewezen persoon voor. “Superleuk dat hij dit wil doen”, zegt Belinda. “Maurice heeft zelfs een aparte kaart laten drukken, met op de ene kant de mocktails en op de andere smoothies. Ons terras moet het enige in Alphen worden met alleen maar alcoholvrije cocktails. Zodat iedereen weet: voor de lekkerste mocktails ga je naar De verrassing.”

Vrolijke kleurtjes
Tijdens de workshop beperkt Maurice zich tot vier makkelijk te bereiden cocktails; de Sweet Rose, Pina Colada, Jungle Juice en Red Sparkel. Deelnemer Famke vindt het “fantastisch” om erbij te zijn. “Ik word hier zó vrolijk van”, lacht ze. “Alleen al van die kleurtjes. Maar oók om weer iets nieuws te leren. Ik had eigenlijk vrij vandaag, maar hier wilde ik per se bij zijn.” Famke kijkt aandachtig toe als Maurice de attributen laat zien, van jigger (het barmaatje) tot shaker. Hierna stelt hij – per mocktail – de ingrediënten voor, die ook op de kaart staan; het fruit, de siropen, verse munt, slagroom, ijsblokjes en meer. De eerste mocktail maakt hij zelf, daarna laat hij het werk over aan de medewerkers. Famke’s Pina Colada is meteen een schot in de roos. Collega Luna shaket op haar beurt een Jungle Juice met sinaasappel-, mangoen aardbeisiroop, verse aardbei, sinaasappel en ijsblokjes. Na afloop gaat ze glunderend op de foto. “Het is best makkelijk”, lacht ze. “Ik vind het leuk om ze te maken, maar misschien nog wel leuker om te drinken. Hopelijk gaan we deze zomer lekker veel mocktails verkopen!”

Uit Served magazine 3, 2024.

Deel dit artikel