Eetbare kunst

Eetbare kunst

Door: Floor Hupkens

Geplaatst op: 14 november 2022

Leestijd: 2 minuten

De pompoenen van ‘Kids de Jong’ zijn goed voor een flinke dosis beleving. Sommige pompoenen belanden niet als sierstuk op de schouw, maar in de pan of oven; van de verrukkelijke Hokkaido-pompoen tot de verrassende Spaghetti-pompoen.

Op een boerenerf in Renswoude liggen duizenden pompoenen. Grote en kleine pompoenen, oranje en grijze pompoenen, fles-, Muskaat- en Kabocha-pompoenen; je kunt het zo gek niet bedenken of Ariëtte de Jong heeft ze ‘in huis’. “Van augustus tot november, zo’n zeventig soorten”, vertelt ze. “Die verbouwen we zelf, al 25 jaar. Onze kinderen, we hebben er zeventien, zijn er mee begonnen. Eerst met kalebassen, later met pompoenen. Van een klein verkooptafeltje aan de weg zijn we uitgegroeid tot een heuse pompoenboerderij, ‘Kids de Jong’ geheten.”

Van soep tot stoof
Veel mensen kopen de pompoenen als decoratie, of om op te eten. “Je kunt er de lekkerste gerechten van bereiden”, vertelt Ariëtte. “Vooral van de Hokkaido-pompoen, die heeft een milde zoete smaak met een nootachtig accent, plus een vleesachtige bite. Veel mensen maken hier soep, puree of chutneys van, maar je kunt ze ook bakken, roosteren en stoven. Ook lekker om als blokjes toe te voegen aan een herfstsalade. Kook je de schil mee, dan krijg je een dieporanje kleur.” Ariëtte laat een Spaghetti-pompoen zien, een gele pompoen in de vorm van een rugbybal. “Als je deze gaart, valt het vruchtvlees in draden uit elkaar. Erg lekker én verrassend, als variant op gewone pasta. En nog gezond ook.”

‘Beleving van de herfst’
Ook de grijsblauwe Crown Prince verrast met zijn zoete smaak. Het oranje vruchtvlees laat zich goed roosteren in de oven, waarmee hij nóg zoeter wordt. Hetzelfde geldt voor de populaire Muskaatpompoen. Andere pompoenen zijn meer voor de sier, zoals de Autumn Wings, met zijn gevleugelde bol. Of de Fleskalebas, met zijn opvallende (gekromde) hals. De verkoop piekt traditiegetrouw voor Halloween. Ariëtte: “We krijgen klanten uit het hele land, van jong tot oud. Sommige mensen komen hier al vanaf het begin, voor hen is dit echt een traditie. Pompoenen in huis geeft sfeer en beleving, de beleving van de herfst. Het is soms net kunst en met al die kleuren word je er vanzelf vrolijk van!”

Uit Served 4 2022. 

Deel dit artikel