Energiek tijdens de Ramadan

Energiek tijdens de Ramadan

Door: Ingeborg Prins

Geplaatst op: 17 maart 2023

Leestijd: 2 minuten

Tijdens de ramadan gaat ook voor zorgmedewerkers het intensieve werk ‘gewoon’ door. Hoe verdeel je je energie dan het beste over de dag? Een goede planning is het halve werk, vindt diëtiste en leefstijlcoach Maria Sahakian van Diëtistenpraktijk Noer. Maria is gespecialiseerd in cultuur- en diversiteit-sensitieve dieetbegeleiding en deelt graag haar tips en voedingsadviezen voor zorgmedewerkers tijdens de vastenmaand.

“Wanneer iemand meedoet met de ramadan of een andere vorm van vasten, kan hij helaas geen vrij krijgen of vragen. Tijdens de ramadan moet je namelijk juist al je normale activiteiten blijven doen, om honger en dorst te ervaren zoals arme mensen. Het is een kwestie van knop omzetten en de eerste paar dagen niet te veel plannen. Dan zal je lichaam snel wennen aan het vasten. Sla vooral de Sahur – de maaltijd voor zonsopgang, een vroeg ontbijt dus – nooit over en zorg dat je voldoende vocht binnenkrijgt tussen de Iftar – de eerste maaltijd na het vasten, bij zonsondergang – en Sahur. Zorg ook dat je genoeg slaapuren maakt, dan zal de vermoeidheid meevallen en kun je nog steeds je werk als zorgverlener goed uitvoeren.”

Maak een ommetje
Een hectische werkdag zonder eten en drinken: hoe voorkom je dan dat je je flauw of slap voelt? “Plan je dag zo in dat je ook voldoende pauze en rust kan nemen, zo nodig met een powernap van twintig minuten, en maak een ommetje. Vertel je werkgever ook dat je aan het vasten bent. De eerste dagen zijn het zwaarst, misschien dat er rekening mee kan worden gehouden in je taken. Eet niet te veel in een keer bij de Iftar. Probeer je maaltijden goed over de avond te verdelen, bijvoorbeeld in drie eetmomenten. Kies zo min mogelijk zoetigheid, en drink minimaal 1,5-2 liter vocht tijdens de avond en ochtend, maar liever geen sappen en frisdranken. Sla gefrituurd voedsel over, en kies vooral licht verteerbare maaltijden, met voldoende eiwitten en vezels. Peulvruchten, noten, volkoren producten, groente en fruit zijn goede vezelrijke keuzes.”

Niet volproppen
De vastenperiode van dertig dagen eindigt met het drie dagen durende Suikerfeest, Ramadanfeest of Eid-al-fitr. Daar komen heel wat zoete hapjes bij kijken. “Traditie, die lekkernijen horen erbij. Toch is het verstandig om je dan niet vol te proppen. En sowieso je eetpatroon rustig op te bouwen. Na het vasten hebben de meeste mensen een licht vertraagde stofwisseling. Grijp je gelijk naar je oude eetgewoontes, dan kom je onnodig aan. Geef je lichaam voldoende tijd om te herstellen en je lever om te ontgiften, en probeer veel van je goede ramadangewoontes vast te houden. Dan voel je je vast fit en energiek.”


Uit Served 1 2023.

Deel dit artikel