Bij woon- en zorgcentrum In het Zomerpark, een Cordaan-locatie in Nieuw-Vennep, kunnen bewoners bij Jolanda Bout aanschuiven aan de chef’s table. Een uitnodigende tafel in het hart van de keuken, om de dynamiek daar mee te beleven.
Het concept ‘chef’s table’ is welbekend uit de reguliere restaurants. Maar Jolanda Bout, restaurant- en keukencoördinator, bedacht vorig jaar dat dit ook heel goed kan werken in de keuken van het wooncentrum. “Het leek me een sociaal uitje voor de bewoners en een mooie manier om ze inzicht te geven in het reilen en zeilen in de keuken. Normaal zien ze niet wat er achter deze deuren gebeurt, maar ze zijn er wel nieuwsgierig naar. Zo betrekken we de mensen meer bij de keuken. Ze reageren er heel enthousiast op. Tijdens het diner ontstaan leuke gesprekken en nieuwe vriendschappen. Want samen eten verbindt.”
Meer begrip
Bewoners kunnen zich elke maand aanmelden voor een etentje aan de chef’s table. Jolanda en haar keukenbrigade organiseren en begeleiden het evenement steeds voor een groep van zes tot acht personen. “Ondanks dat de ouderen één en ander hebben aan te merken op de maaltijden, kijken ze de hele dag uit naar de eetmomenten. De chef’s table is een ideale compacte setting waarin ze al hun vragen en ongezouten meningen kwijt kunnen. Wij geven uitleg, bijvoorbeeld over hoe we keuzes maken binnen het budget. Ze krijgen een rondleiding, we vertellen over de samenwerking met Bidfood en over de producten die we bestellen voor ons verzorgingshuis, de zorgappartementen, dagopvang en het restaurant. Zo krijgen bewoners meer begrip en waardering voor het hele voedingsproces.”
Vers en zelf gesneden
Bij de chef’s table in april schuiven acht dames aan voor een heerlijk lentemenu. Vooraf groentesoep, daarna pasta met saus en rauwkostsalade en als toetje vers fruit met slagroom. Koks Gerben Kwakman en Renate Raaphorst krijgen snijhulp van de deelnemers. Sommige bewoners zien elkaar voor het eerst, maar de sfeer zit er gelijk in tijdens dit klusje. ‘Een dubbele whisky graag – mag dat niet? Doe dan maar appelsap.’ ‘Mijn kinderen vinden dat ik lui word, ze zouden me nu eens moeten zien.’ ‘Wat een werk, soep maken is toch gewoon een zak leegschudden?’ Maar Gerben is onverbiddelijk: alles vers én zelf gesneden. ‘Mogen de messen dan ietsje scherper? En die in het restaurant ook?’, lachen de dames. Er wordt flink tegen elkaar opgeboden met de leeftijden. ’85? Meid, je komt net kijken. En ben jij 93? Ik 94. En ik heb al twintig jaar niet meer gekookt.’
Kook- en bakworkshops
Naast de maandelijkse chef’s table organiseert Jolanda nog veel meer gezelligs voor de bewoners en hun familieleden of mantelzorgers. Zoals kook- en bakworkshops. “Hiervoor heb ik ook vrijwilligers aangenomen, die helpen met begeleiden. De ouderen bakken koekjes, appeltaart of gevuld speculaas samen met hun kinderen of kleinkinderen. Dat wordt altijd een gezellige boel; het is toch ook hartstikke leuk om samen dit soort activiteiten te ondernemen!”
Alles groots vieren
De koks lopen van fornuis naar tafel om geduldig te assisteren. ‘Renaat, waar laat ik de schillen?’, ‘Gerben, hoe snij je een paprika?’ Mannen, kampverledens, carrières: de dames hebben veel te bespreken en genieten van de gerechten en elkaars gezelschap. Ze wisselen tips uit (bijvoorbeeld tegen koude voeten: houten klompen dragen), zijn zorgzaam naar elkaar en maken veel grappen. “Daarom organiseer ik dit soort dingen: zodat ze nog mooie herinneringen maken”, zegt Jolanda. “Het klinkt niet zo leuk, maar dit zorgcentrum is toch een eindstation. Daarom ben ik een voorstander van alles groots vieren: verjaardagen, feestdagen, grijp alles maar aan. We maken er hier graag iets bijzonders van voor de bewoners. Het is zo belangrijk voor mensen om naar iets leuks uit te kijken én er blij aan terug te denken.”
Uit Served 2-2023.