De prijzen stijgen, en ze stijgen dóór. Door de oorlog in Oekraïne, klimaatverandering en de gevolgen van de pandemie. Bij Intrakoop staat het thema hoog op de agenda en adviseren ze de leden om de budgetten te bewaken. Gelukkig kan er op sommige vlakken flink bespaard worden; van minder waste tot een actiever assortimentsbeheer.
“De impact van de prijsstijgingen is groot”, vertelt contractmanager Joey Ronkes van Intrakoop. “Momenteel zijn de gemiddelde prijzen tussen de 10 en 15 procent hoger dan een jaar geleden. Het lijkt erop dat het plafond nog lang niet is bereikt, want de producenten-prijsindex zít al op de 20 procent. Die geeft de kosten van de producenten weer; het geld dat zij kwijt zijn aan grondstoffen. Onze prijsindex, die van de consument, loopt daar altijd iets op achter.” Joey vraagt zich af of de zorg wel doorheeft hoe groot de impact hiervan is. En dan met name de ‘bestellers’ op de werkvloer, want die gaan meestal over de budgetten. “Die zien de prijzen wel stijgen, maar zijn soms minder goed in staat om de gevolgen te overzien. Simpelweg door de waan van de dag én omdat er zoveel gaande is, zoals onder andere het personeelstekort. Houd dus vooral je budgetten in de gaten; daar zijn speciale modules voor, die precies aangeven hoe jouw uitgaven zich verhouden tot het jaarbudget.”
Minder verspilling (maar nu écht)
Volgens Joey bestaat het gevaar dat instellingen te lang wachten met bijsturen. “Sinds een paar maanden waarschuwen we voor het vroegtijdig opraken van de budgetten”, zegt hij. “Gelukkig zijn er genoeg handvatten om de prijsstijgingen het hoofd te bieden. Het allerbelangrijkste is dat we nu écht iets doen tegen voedselverspilling. Er wordt nog steeds teveel eten weggegooid. We roepen al jaren dat het anders moet, maar nog steeds gaat er 30 tot 40 procent voedsel verloren. Lange tijd wezen we vooral naar de schade voor het milieu, en minder naar de kostenbesparing. Nu moeten we wel besparen en wordt het serieus tijd om actie te ondernemen. Er zijn tools die precies in beeld brengen wat je dagelijks verspilt, daar kun je je voordeel mee doen.”
Minder bestelmomenten
Naast de strijd tegen verspilling ziet Intrakoop nog meer mogelijkheden om de kosten te drukken. Zoals: een efficiëntere manier van bestellen. “Sommige woongroepen laten vijf keer per week een leverancier komen”, vertelt Joey. “Doe je dit twee of drie keer per week, dan bespaar je al veel aan bezorgkosten. In dat geval kijk je ook kritischer naar de voorraden die er zijn. Want als er zó vaak besteld wordt, zit je koelkast ook zó vol. Misschien wel met pakken melk die je na verloop van tijd weer moet weggooien. Het is dus zaak om méér vooruit te plannen en slimmer in te kopen. Om te beginnen door het aantal bestelmomenten te verminderen.” Daarnaast loont het volgens Joey de moeite om te kijken naar de integrale kostprijs van een maaltijd. “Ik ben heel erg voor vers koken”, zegt hij. “Maar dit is niet per definitie goedkoper dan convenience, al wordt dat vaak wel gedacht. Kijk je naar de integrale kostprijs, dan kan convenience juist voordeliger zijn. Je hebt er bijvoorbeeld minder personeel voor nodig. Anderzijds zitten er grote voordelen aan vers koken. Een tussenoplossing kan dan zijn om vers te combineren met convenience, waardoor de integrale kostprijs lager uitvalt.”
Prijsbewuste keuzes
Tot slot pleit Joey voor een ‘actiever assortimentsbeheer’ met prijsbewuste keuzes. “Moet je wel altijd voor dat a-merk gaan, of zijn er ook goedkopere alternatieven?”, vraagt hij zich hardop af. “Bij veel vergelijkbare producten is er echt geen kwaliteitsverschil. Pin je hiernaast niet vast op menucycli en durf te switchen. Stel nou dat de prijs van rundvlees heel erg is gestegen, ga dan voor iets voordeligers. Werk hiervoor samen met je leverancier, want die weet precies wat de prijzen doen. Kijk dan meteen naar je verpakkingen; moet je bijvoorbeeld wel mono-cups gebruiken, of kan jouw vla ook uit een pak komen? Mono-verpakkingen zijn duurder en meestal slechter voor het milieu. Mocht het qua hygiëne kunnen, dan sla je dus mooi twee vliegen in één klap!”
Interview met Joey Ronkes van Intrakoop voor Served 3 2022.