Een groot deel van ons dagelijks leven, en bij Bidfood ook ons werk, draait om eten en drinken. Voor sommige mensen is de relatie met voeding echter zo complex, dat er sprake is van een eetstoornis. Welke eetstoornissen zijn er eigenlijk? En hoe kom je ervan af? Typische vragen voor Human Concern, dé specialist in het behandelen van eetstoornissen. Therapeut en
ervaringsdeskundige Anne-Marije den Toom: “Cliënten zien aan mij dat blijvend herstellen kán, dat geeft ze hoop.”
Human Concern is de grootste gespecialiseerde GGZ-instelling voor eetstoornissen in Nederland. De organisatie heeft gemiddeld 800-900 cliënten in behandeling en zo’n 150 medewerkers in dienst, verdeeld over zes locaties: Amsterdam (hoofdkantoor), Nijmegen, Zwolle, Tilburg, Den Haag, Bilthoven (Utrecht).
Wanneer spreek je van een eetstoornis?
“Als je obsessief en verstoord omgaat met eten en gewicht. Het wordt een probleem als je lijdensdruk ervaart, en dit gedrag invloed heeft op je sociale leven en werk. Als je geen keuzevrijheid voelt, niet meer de regie hebt. Het heeft bijna altijd te maken met een negatief zelfbeeld en verstoord lichaamsbeeld. Een eetstoornis kan ontstaan door ‘aanleg’ in de persoonlijkheid, opvoeding, cultuur en de invloed van sociale media, maar onderliggend speelt er vaak wat anders. Zo’n stoornis kan je volledig beheersen en belemmert je om jezelf te zijn. Het is een complexe, psychische ziekte die best vaak voorkomt.”
Je bent zelf ook hersteld van een eetstoornis, hoe heb je dat aangepakt?
“Toen ik begin 20 was, had ik anorexia. Het ontstond snel en het was heftig, maar ik ging ook snel in behandeling en herstelde daardoor vlot. Ik kreeg therapie voor mijn eetstoornis. Daar voelde ik me erg gezien en van de groep kreeg ik ook veel warmte, dat werkte helend. Daarna werd ik gericht behandeld voor de onderliggende problematiek en leerde ik meer contact te maken met mijn gevoel. Bij Human Concern combineren we deze behandelingen, om duurzaam te herstellen. Hiervoor moet je anders leren kijken naar jezelf, vanuit een positievere blik. Zelfacceptatie is belangrijk, maar daar gaat een intensief proces aan vooraf. Mijn eigen ervaring met anorexia had ik in mijn hoofd opgeslagen als iets naars. Nu kan ik die in mijn werk als iets waardevols inzetten.”
Wat is jullie succesformule om cliënten te helpen?
“Eten en drinken is overal en het is een belangrijke factor in het sociale leven. Dat maakt een eetstoornis ingewikkeld. We zien de eetstoornis als symptoom, en behandelen de onderliggende problematiek met een arts, diëtist, systeemtherapeut en ambulant therapeut. Die teamcombinatie is goud. De cliënt wordt echt gezien en krijgt op elk vlak begeleiding, dat maakt herstel mogelijk. Dat ik hetzelfde heb meegemaakt, is voor een cliënt fijn, die voelt zich meer begrepen. Ik ken hun angsten en onzekerheden. Ze nemen meer van me aan en ik doorzie ze ook beter. Dat ik blijvend ben hersteld, geeft ze hoop: het kán dus echt. Mensen komen hier als een schim, en bloeien op tijdens de behandeling. Ze worden meer zichzelf. Dat is zo mooi om te zien!”
De vier bekendste eetstoornissen




Uit Served 1 2024.