Jubileum VKGE: al 40 jaar samen strijdbaar voor de zorg

Jubileum VKGE: al 40 jaar samen strijdbaar voor de zorg

Door: Ingeborg Prins

Geplaatst op: 15 april 2021

Leestijd: 5 minuten

Afgelopen maand vierde de Vereniging Keukenmanagement Gezondheidszorg (VKGE) hun 40e jubileum. De voormalige bijeenkomst van leidinggevende zorgkoks in en rond Eindhoven is sinds de jaren ’70 geëvolueerd tot een landelijke vereniging waar kennis en ontwikkelingen van gastvrijheid en eten en drinken in de zorg worden uitgewisseld. 

Op 11 maart kozen de leden Daniëlle Hanrath als nieuwe voorzitter. Een week na haar aanstelling ging Served met haar in gesprek. Naast haar fulltime baan bij VieCuri Medisch Centrum in Venlo, waar Daniëlle zich als Manager Food Services bezighoudt met het hele pakket eten & drinken waaronder patiënten voeding en de horeca, was ze voor het voorzitterschap een half jaar lid van de VKGE.


Je zou kunnen zeggen dat jouw dagen al volledig om eten en drinken in de zorg draaien. Waarom koos je voor de rol van voorzitter bij de VKGE? 

"Vanuit mijn rol als Manager Food Services ben ik lid geworden van de VKGE. Inspiratie voor je vakgebied doe je niet alleen op in het ziekenhuis. Om geïnspireerd te worden, de buitenwereld binnen te halen, wilde ik meer weten over wat er speelt in de markt, horen van collega’s hoe zij een bijdrage leveren aan eten en drinken in de zorg en het verschil maken. Het voorzitterschap is voor mij een mooie en leuke uitdaging."


Hoe gaat zo’n aanstelling tot voorzitter in zijn werk?

"Dat is een formeel traject, dat is ook het bestaansrecht van de club. Kritisch naar jezelf durven kijken en jezelf op een goede manier serieus nemen. De vacature voor voorzitter stond nog niet zo lang uit toen ik werd benaderd voor deze rol. Ik heb gesolliciteerd, waarna ik heb gesproken met de leden van het bestuur. Vervolgens word je dan voorgedragen aan de raad van toezicht en ook hier volgt een gesprek. Uiteindelijk werd ik voorgesteld aan de leden van de VKGE en konden ze in de algemene ledenvergadering stemmen op mijn voorzitterschap."


De VKGE bestaat 40 jaar: welke trends hebben jullie in deze 40 jaar voorbij zien komen? 

"De belangrijkste trend in de afgelopen 40 jaren is dat de zorgorganisaties samenwerking opzoeken met elkaar en met leveranciers in de keten. Veertig jaren geleden was het in de zorg een andere wereld op het gebied van eten en drinken. Een chef-kok of hoofd voeding was zelf verantwoordelijk voor de inkoop van eten en drinken bij vakspecialisten zoals slagers, groenteboeren, etc. Totaalleveranciers als Bidfood bestonden toen nog niet. 

De doelstelling voor onze vereniging was destijds: “het bevorderen, tot stand brengen en het in stand houden van het onderling contact tussen functionarissen in de zorg op het gebied van eten en drinken”. Een netwerk ‘avant la lettre’. 

Om de kwaliteit van het eten, drinken en de gastvrijheidsbeleving in de zorg beter te maken hebben we elkaar keihard nodig. We trekken dan ook samen op: zorg en leveranciers. Samen partners in dit mooie vak!"


Wat zijn ontwikkelingen waar de VKGE de afgelopen jaren bij heeft ondersteund?

"Of je nu in een ziekenhuis verblijft of in een langdurige zorglocatie. In de regel is het ontvangen van zorg een negatieve keuze. Je bent daar niet voor je plezier. We zijn al vele jaren actief in het bewust maken van de mogelijkheden die ons vak behelst. Dat eten, drinken en gastvrijheid helpt bij het ombuigen van die negatieve keuze naar een positieve beleving. En dat lekker en gezond eten en drinken je vrolijk maakt en helpt bij een goed herstel. Dat spreekwoordelijke kwartje is inmiddels gevallen. Dat zien we o.a. bij het Nationaal Preventie akkoord en ook bij bestuurders in de zorg die ervoor pleiten dat eten en drinken onderdeel is van het primair proces.

Andere mooie resultaten zijn het opzetten van een HACCP handboek en een pool voor meer dan 100 leerling koks die verspreid over de regio hun werkervaring opdoen bij 5 verschillende zorgorganisaties in de cure en care. 

Ons doel is om de onderwerpen die in de markt spelen binnen te brengen bij de VKGE. We zijn er om elkaar verder te helpen en van elkaar te leren. Samen strijdbaar zijn."


Hoe nemen jullie bijeenkomsten nu vorm?

"Onze live bijeenkomsten zijn altijd erg goed verzorgd. We zijn immers zelf experts op het gebied van gastvrijheid en lekker eten en drinken, dus laten we het ons goed smaken! In deze tijden zijn onze algemene ledenvergadering en academiedagen online. De opkomst is ook nu met gemiddeld 76% hoog. Het is mooi dat we ook nu die gemeende betrokkenheid zo mogen ervaren. 

We zorgen altijd voor gesprekken met sprekers met een boodschap en die er toe doen. Die passen bij het thema van de dag en waarvan het resultaat altijd moet zijn: food for thought! Het moet de VKGE-leden tot denken zetten. Zodat ze er de volgende dag op het werk iets mee kunnen doen zoals het delen met collega’s. Het gaat te ver om namen van goede sprekers te noemen want ze zijn er legio; zowel vanuit de zorg maar ook vanuit foodservice of daarbuiten. Niets is ons te gek."


Hoe kijken jullie naar de toekomst? En wat staat er zoal op jullie planning?

"Meer reuring maken. Van opvallend bescheiden naar bescheiden opvallend: zo kijken we naar de toekomst. Je welkom voelen, erbij horen en in goede handen zijn, dat is waar wij bij de VKGE samen voor strijden. Met zorg voor zorgbehoevenden en hun naasten. Wij laten patiënten en cliënten zich welkom voelen door service, gastvrijheid en gezond eten en drinken aan te bieden. Niet voor de likes of het applaus, maar omdat een optimale beleving het verschil maakt. Juist voor diegene die dit het meest nodig hebben. 

De kwaliteit van het eten, drinken en de gastvrijheidsbeleving in de zorg kan en móet beter en moet hoger op de agenda van bestuurders, managers zorg en specialisten. Daar hebben we elkaar voor nodig. We zijn daarom altijd op zoek naar nieuwe leden die de vereniging kunnen versterken. Mensen die werkzaam zijn in het veld van voeding, catering, diëtiek of kwaliteitsbewaking en het verschil willen maken met hun kennis over goed eten en drinken. Die inspireren op gastvrijheid en altijd willen doorleren. Tegen hen zou ik zeggen: join the club! Vorige maand hebben we de eerste bestuurder van een zorgorganisatie als VKGE lid verwelkomt. Hoe mooi is dat!" 

Deel dit artikel