Koken in een huiskamer vol gastvrijheid

Koken in een huiskamer vol gastvrijheid

Door: Ingeborg Prins

Geplaatst op: 26 oktober 2021

Leestijd: 3 minuten

Na vier jaar als teamleider keuken bij Flevoziekenhuis maakte hij vorig jaar de overstap naar Cordaan. Een flinke ommezwaai van ziekenhuis naar de vooruitstrevende locatie ‘De Oevers’ waar 24/7 particuliere ouderenzorg wordt verleend. Genoeg reden dus om verhaal te halen. Served sprak met Niels Majoor, de chef die dagelijks de vers bereide maaltijden voor zijn rekening neemt in deze nieuwe woon-, zorg- en welzijnsformule.


Terug naar de passie
Als teamleider in het ziekenhuis kookte hij niet veel meer. Niels miste het volgen van zijn passie: het lekkere koken. Maar vooral ook het contact met de patiënt. “Zodra het gerecht dat je hebt gekookt de centrale keuken verlaat, ben je de regie kwijt. Of iemand het lekker vindt en daadwerkelijk opeet, krijg je niet mee.” En laat dat nou juist wél de bedoeling zijn van zijn functie bij Cordaan. De interactie met bewoners is een belangrijk onderdeel van zijn werk.

De locatie
De Oevers bestaat uit drie etages met ieder een grote huiskamer als centraal middelpunt. Per verdieping is er ruimte voor 15 bewoners. De woonkamer met keuken is het hart van iedere verdieping. Daar kookt Niels. Vanuit de appartementen komen de bewoners áltijd via de huiskamer met hem in aanraking.

Speciale verzoekjes
Inmiddels kent hij de bewoners en hun wensen dus op als geen ander. “Wie er geen vlees eet of geen bloemkool lust, bijvoorbeeld. Ze doen ook verzoekjes hoor! ‘Kunnen we niet eens dit of dat eten?’ Bij de intake worden de eetgewoontes en -wensen al opgevraagd, zodat we er rekening mee kunnen houden. Maar het meeste kom ik natuurlijk te weten door het dagelijks contact.”
Bijzonder is dat de bewoners naar wens mee kunnen helpen in de keuken. Zo helpen sommigen met aardappels schillen of boontjes doppen. “Dat voelt erg intiem en geeft een familie gevoel. Je bouwt echt een band op met elkaar.”

Porties op maat
“Het mooie is, ik ken de mensen hier, dus ik weet ook hoeveel ze eten. En vaak zijn dat kleine porties. Dan ga ik geen enorme maaltijden bereiden. Een gehaktballetje van 80 gram is vaak meer dan voldoende. Zo blijft eten leuk en houden we grip op waste: lege borden betekent weinig verspilling.”

Familiebezoek
Blijft er onverwacht een familielid eten? Geen probleem. Majoor houdt altijd rekening met een extra eter of twee. “Vaak krijg ik om 3 uur ‘s middags nog een belletje of er diezelfde avond een familielid kan blijven eten. ‘Natuurlijk!’ zeg ik dan, die optie moet er zijn. Ik zorg eigenlijk altijd voor extra porties, maak standaard 44 toetjes bij 42 eters. Dat is écht gastvrijheid in de zorg die we willen leveren. En reken maar dat er nooit een toetje overblijft!”

Koken op niveau
Per verdieping biedt de locatie een uitgebreid lunchbuffet met brood, verse soep en beleg. ’s Avonds volgt er een verrassende maaltijd, altijd inclusief dessert. Majoor: “Ik kan hier weer culinair mijn ei kwijt, mensen zijn veel gewend qua eten. De gekookte aardappel is hier alles behalve favoriet! Dat maakt mijn functie net even leuker; ik kan meer uitpakken, experimenteren met verschillende kleuren op het bord. Dat is belangrijk, want dat doet ook weer meer eten.”

Deel dit artikel