Een handjevol noten per dag is goed voor lichaam en geest. Daarnaast geven noten smaak en structuur aan een gerecht. Bijvoorbeeld als notenpaté op basis van cashewnoten en kastanje-champignons. Erg lekker op (geroosterd) brood of als gezonde smaakmaker bij een borrelplank.
Noten zitten vol onverzadigde vetzuren, die goed zijn voor ons cholesterolniveau en de kans op hart- en vaatziekten helpen verlagen. Tel daar de grote hoeveelheid vitamines, vezels, eiwitten en mineralen bij op, en je begrijpt waarom het Voedingscentrum adviseert om dagelijks 25 gram noten te eten.
Dit geldt vooral voor ongezouten noten, zoals de cashewnoot. Deze notensoort is daarnaast rijk aan tryptofaan, een stofje dat goed is tegen stress en slaapproblemen. Met cashewnoten kun je bovendien goed variëren; zijn lichtzoete smaak doet het goed in curries, (pasta)salades, stamppotten, broccoli en kip. Of als smaakmaker in een spread, bijvoorbeeld met kokosolie en kastanje-champignons. Hak hiervoor de (gewelde) cashewnoten samen met de kokosolie met de keukenmachine fijn tot een gladde massa. Bak de champignons samen met de knoflook en hak ook deze fijn. Meng de notenmassa met de champignons tot een spread en breng die op smaak met gehakte peterselie, zout, peper en edelgist vlokken. Tip: serveer de spread in een jam- of weckpotje als broodbeleg of bij een borrelplank.

Uit Served 3 2022.