Careibu brengt met stichting Senior&Student ouderen die gezelschap en hulp kunnen gebruiken en studenten die ouderen willen helpen bij elkaar. Daar komen vaak mooie matches uit. Anna Vos maakt als regiocoördinator veel van die matches. “Zo leuk dat studenten maatschappelijk betrokken zijn, ouderen leven ervan op.”
Stichting Senior&Student ontstond vanuit Careibu, een community van jongeren die iets goeds willen doen voor een ander. Careibu is in 2009 opgericht door twee zussen vanuit hun studentenkamer en uitgegroeid tot een organisatie met teams die actief zijn in de regio’s Amsterdam, Zuid-Holland en Utrecht. Hun missie is alle generaties in de samenleving verbinden. Careibu koppelt jongeren tussen de 17 en 30 jaar aan eenzame senioren, mensen met dementie of kinderen uit kwetsbare gezinnen. Jongeren kunnen bij Careibu aan de slag als vrijwilliger of bijbaan (poetsstudent of oppasstudent). Stichting Senior&Student richt zich specifiek op het aanmeldproces voor senioren.
Hoe maak je die matches?
“Op onze site staat per regio een kaart met symbooltjes als indicatie van de locatie waar eenzame ouderen een match zoeken. Studenten reageren op het profiel van de senior. Tijdens een intakegesprek vraag ik wat ze aanspreekt van de senior en vervolgens breng ik ze met elkaar in verbinding. Ze worden in eerste instantie voor zes maanden maatjes. De student komt dan één keer per week langs bij de senior.”
Hoe weet de senior van deze mogelijkheid?
“We werken in de regio’s nauw samen met zorginstellingen en zorgprofessionals die ook in het netwerk zitten van senioren die gezelschap kunnen gebruiken. We hebben ook flyers liggen bij bibliotheken en huisartsenpraktijken. Soms melden mantelzorgers of zonen en dochters hun ouder aan. En de digitaal vaardige senior vindt ons zelf.”
Zijn alle matches een succes?
“De meeste wel. Vaak blijven studenten en senioren voor langere tijd maatjes. Sommige matches duren al jaren, eentje zelfs al acht jaar. We hoorden zelfs van een senior en student die een weekendje naar Londen gingen. Er ontstaan vriendschappen, maar ook minder diepgaande en niet per se levensveranderende connecties. Wel ervaren zowel senior als student het contact in veel gevallen als een verrijking.”
Wat mooi!
“Zeker, ik hoor vaak dat senioren hun levenslust terugkrijgen, ze floreren door het contact. Ouderen worstelen vaak met eenzaamheid, hun partner is overleden, familie woont ver weg. Dat geeft ze niet veel redenen om de deur uit te gaan. Door de student zien ze dat er nog veel leuks te beleven is. We stimuleren studenten ook om met hun maatje met het OV te reizen, om praktisch te oefenen met de bus en trein, met de computer en online bankieren. Dat vergroot hun zelfredzaamheid.
Andersom hoor ik van studenten dat het uitje met hun maatje een fijn rustmoment is in hun hectische bestaan. Even vertragen. De één heeft geen opa en oma en zoekt daarom de connectie met de oudere generatie. Een ander krijgt goed liefdesadvies van een senior. Student en senior kunnen elkaar nieuw perspectief en wijsheid bieden. Ik vind het zo leuk dat studenten de drive hebben om te helpen en maatschappelijk betrokken zijn. Binnen een overwerkt zorgnetwerk is deze intergenerationele uitwisseling waardevol. Geweldig dat jongeren die plek kunnen invullen!”
Served 4 2024.