De Nieuwe Melkboer maakt yoghurt van soja. Deze is vol van smaak, plus rijk aan eiwitten en vezels. Oftewel: goed voor mens, dier én milieu. Served nam een kijkje op de boerderij in Twente.
Tom en Bart Grobben groeiden op tussen de koeien. Hun (groot)ouders hadden een melkveebedrijf, op vijfhonderd meter van ‘De Nieuwe Melkweg’. Die ‘straatnaam’ is een verzinsel van de broers, die in 2016 besloten om een andere weg in te slaan; de weg van soja en plantaardige yoghurt. “Onze ouders zeiden altijd: bepaal zo veel mogelijk je eigen route”, vertelt Tom. “Mijn broer en ik deden onze masters op Wageningen University & Research. Daar raakten we ervan overtuigd om op de boerderij te blíjven werken. Op dat moment hadden we 75 melkkoeien, te weinig om er met twee personen van te leven. Tegelijkertijd verschenen de eerste plantaardige alternatieven op de markt. Zo ontstond het idee om een extra bedrijfstak op te richten, die van plantaardige zuivel op basis van soja. Destijds kwamen alle alternatieven uit het buitenland. De grondstoffen hiervoor – met name soja – werden vooral verbouwd in Noord-Amerika. Wij dachten: in plaats van dat dit uit het buitenland moet komen, moet dit ook in Nederland kunnen! ”
“Koeien eten soja om melk te produceren, maar die ‘melk’ kunnen we ook prima uit de soja zelf halen.”
Eerste Nederlandse sojadrink
De broers zaaiden een stuk grond bij Enschede in met soja. ‘De Nieuwe Melkboer’ was geboren en introduceerde in 2019 zijn eerste Nederlandse sojadrink. Rond die tijd bracht een ander Nederlands merk een (inmiddels) bekende havermelk op de markt, een geduchte concurrent. Toen brak de coronapandemie uit en werd het tijd voor bezinning. “Uiteindelijk besloten we ons volledig te focussen op yoghurts van soja”, vertelt Tom. “Dat ging zó goed, dat we in 2022 volledig plantaardig zijn gegaan. Met zowel de teelt als verwerking in eigen beheer.”
Complete eiwitbron
Op meer plaatsen in Nederland wordt soja verbouwd. Toch is De Nieuwe Melkboer nog steeds de enige die de soja zelf verwerkt tot yoghurt. “We telen sojarassen die goed bestand zijn tegen ons klimaat”, vertelt Tom. “En we kopen een deel in bij Nederlandse boeren.” Alle andere soja van Nederlandse bodem wordt ook wel gebruikt voor tofu en sojasaus. Alleen in Enschede maken ze er yoghurt van, in vier varianten: naturel, mango, vanille en bosvruchten. “Eén kilo soja is goed voor tien kilo yoghurt”, vertelt Tom. “Qua voedingswaarden komt soja het dichtst in de buurt bij ‘gewone’ zuivel. Het is een complete eiwitbron, met de negen belangrijkste aminozuren die ons lichaam niet zelf kan aanmaken. Die eiwitten zijn ook weer goed voor de structuur en het mondgevoel. Het is niet zo dik en vet als kokosyoghurt, maar kokos biedt niet dezelfde voedingswaarden als soja. Bovendien komt kokos uit de tropen.”
Vezelrijke yoghurt
Qua duurzaamheid gaat er weinig boven soja uit eigen land. De aanvoerlijnen zijn ultrakort en er wordt veel minder Co2 en water verbruikt dan bij dierlijke zuivel. Bovendien malen ze bij De Nieuwe Melkboer de héle sojaboon, inclusief de vezels. Tom: “Normaal gesproken worden bij sojadrink de vezels gescheiden van de rest van de boon. Hier weken en malen we de héle boon. Daardoor hebben we geen reststromen en dus ook een lagere Co2-uitstoot. Bovendien maakt dit de ‘melk’ van nature wat dikker, wat goed is voor de structuur van de yoghurt, en zijn vezels goed voor de gezondheid.” Door de ‘melk’ te fermenteren, weten de makers ook het ‘zurige’ van de yoghurt goed te kopiëren. Zo is dit hét duurzame, gezondere en lekkere alternatief voor dierlijke yoghurt. “Koeien eten soja om melk te produceren”, aldus Tom. “Maar die ‘melk’ kunnen we ook prima uit de soja zelf halen. Zónder cholesterol, maar mét smaak, vezels en eiwitten. Oftewel: goed voor mens, dier en milieu.”

Uit Served 3 2025.