Niet weghalen maar toevoegen

Niet weghalen maar toevoegen

Door: Floor Hupkens

Geplaatst op: 14 november 2022

Leestijd: 3 minuten

Steeds meer ziekenhuizen en zorginstellingen doen mee met Goede Zorg Proef Je. Dus groeit het aantal gezonde eetomgevingen. En dat is precies de bedoeling van dit project van Alliantie Voeding in de Zorg. Wat is nu de kracht van het project? Projectcoördinator Leonie Horne: “Enthousiasme voor gezonde voeding, en vooral niks opleggen!”

Goede Zorg Proef Je is een programma van Alliantie Voeding in de Zorg om ambities van het Nationaal Preventieakkoord (NPA) te realiseren. Mede mogelijk gemaakt door het ministerie van VWS en in nauwe samenwerking met het Voedingscentrum en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen. In 2025 moet 50% van de Nederlandse ziekenhuizen een gezond voedingsaanbod hebben voor patiënten, bezoekers en medewerkers (en die kant gaat het al hard op). En in 2030 100%, (dat gaat vast ook lukken).

“Er doen al 57 van de 69 Nederlandse ziekenhuisorganisaties mee”, vertelt Leonie. “Als je bedenkt dat we eind 2020 zijn gestart met een groep van elf zogenoemde voorhoedeziekenhuizen, zie je dat we vastberaden op onze doelstellingen afstevenen. Echt heel mooi. Bestuurders van uiteindelijk twintig voorhoedeziekenhuizen tekenden een intentieverklaring om de doelen van het NPA versneld te behalen, in juni 2022 al. Dat bestuurlijke commitment was heel belangrijk en gaf een vliegende start. We zien al een duidelijke verschuiving naar een gezondere eetomgeving. Dit maakt alle betrokkenen ook enthousiast, en enthousiasme werkt aanstekelijk. Steeds meer ziekenhuizen sluiten zich aan. Vooral ziekenhuizen zijn al actief, en ondertussen ook veel andere zorgorganisaties zoals revalidatie, GGZ, ouderenzorg en GRZ.”

Verleiden, niet opleggen
Digitaal werken en online vergaderen is inmiddels gebruikelijk. Leonie denkt dat dit een positieve impact had op het project. “Hierdoor komen ziekenhuizen uit alle hoeken van het land makkelijker bij elkaar. Daarbij kwam er de afgelopen jaren, mede door corona, meer aandacht voor preventie. De ziekenhuizen bespreken maandelijks topics online. Waar lopen ze tegenaan? Welke best practices kunnen ze delen? Hierbij neemt steeds een van de voorhoedeziekenhuizen het voortouw. Het doel is kennis delen, niemand binnen het netwerk hoeft het wiel opnieuw uit te vinden.” 

Wat maakt nou het verschil, waardoor slaagt dit project zo goed in zijn opzet? “Bestuurlijk commitment is de basis. En vanuit de Alliantie werken we al 15 jaar aan dit onderwerp. Ik ben heel trots dat naast de voorhoede recent nóg eens 25 ziekenhuizen en zorginstellingen de intentieverklaring Gezond 2025 tekenden. Daarnaast heb je een kartrekker nodig, iemand die motiveert en dingen concreet op de rit krijgt. Heel belangrijk: het gaat niet om weghalen, maar om toevoegen. Om verleiden, niet om opleggen. Dus haal niet die kroket weg, maar leg er drie gezonde opties naast. Zo maak je een gezonde keuze gemakkelijker.”

Vernieuwing is positief
Naast het aanbod tellen presentatie en prijsbeleid mee in een gezonde eetomgeving. Het gaat niet altijd om drastische veranderingen, kleine aanpassingen kunnen grote impact hebben. “Een mooie quick win is standaard volkorenbroodjes aanbieden, en witte op aanvraag. Zo consumeren mensen veel meer vezels. Hier komt alsnog veel bij kijken: je moet de hele keten hierbij betrekken, leverancier, inkoop, personeelsrestaurant. Ook zijn de logistieke processen soms nét even anders. Maar dat is het effect waard.”

Leonie vindt dat ze de leukste baan van Nederland heeft. “Ik mag elke dag bijdragen aan een gezonder Nederland, met positieve mensen die willen verduurzamen en vernieuwen. Met Goede Zorg Proef Je laten we zien dat vernieuwing positief is.” Food100 nomineerde Leonie als een van de 100 impactmakers die bouwen aan een beter voedselsysteem. Ze is vereerd, maar benadrukt dat de nominatie voor alle instellingen is. “We doen het met z’n allen.”

Uit Served 4 2022.

Deel dit artikel