Veel zorgprofessionals kennen Leonie Horne als de drijvende kracht achter ‘Goede Zorg Proef Je’. Tegenwoordig werkt ze als Adviseur Duurzame Groei en helpt ze relaties van Bidfood hun aanbod gezonder te maken.
We spreken Leonie in restaurant Gys in Utrecht. De zaak speelde een belangrijke rol in haar leven. “Ik heb hier bijna vijf jaar gewerkt”, vertelt ze. “Tijdens mijn masterstudie Nutrition and Health. Ik heb hier allerlei functies gehad, van afwas tot keuken en management.” Leonie is half Nederlands, half Brits. Ze groeide op in Engeland en Spanje, maar koos ervoor om in Nederland te studeren. Bij ‘Gys’, een volledig biologisch restaurant, voelde ze zich gelijk thuis. “Toen ik hier begon, serveerden ze nog vlees”, vertelt ze. “Daarna hebben we samen de transitie naar plantaardig gemaakt. Hierdoor ben ik zélf ook plantaardig gaan eten.” Na haar afstuderen kwam Leonie bij de Alliantie Voeding in de Zorg terecht. Uiteindelijk is zij hier projectcoördinator van Goede Zorg Proef Je geworden. Het doel: vóór 2030 een gezonde en duurzame eetomgeving in alle Nederlandse zorginstellingen voor patiënt, bezoeker en medewerker. “We begonnen met een klein groepje van elf ziekenhuizen”, vertelt Leonie. “Dat werden er steeds meer. Tijdens maandelijkse kwamen alle deelnemers samen om elkaar te enthousiasmeren en inspireren. Ook werd er veel kennis gedeeld, zodat niemand opnieuw het wiel hoefde uit te vinden. Inmiddels doen ruim zestig ziekenhuizen en meer dan dertig zorginstellingen mee.”
Op twee fronten
Leonie is heel trots op wat 'Goede Zorg Proef Je' heeft bereikt. Om haar werk voor te zetten, realiseerde ze dat de volgende stap aan de leverancierskant ligt. Daarom maakte ze in 2023 de overstap naar Bidfood. "Een gezond en duurzaam aanbod begint bij de leveranciers en de cateraars. Ik houd van aanpakken, dus de keuze voor Bidfood was een logische stap." Volgens Leonie zijn er de afgelopen vijf jaar serieuze stappen gezet in de zorg. “Veel organisaties zijn meegegaan in de transitie naar gezonder en duurzamer. Met meer producten die voldoen aan de Schijf van Vijf en een groter aanbod van plantaardig. Toch kan het nóg beter. Als ‘Adviseur Duurzame Groei’ help ik mee aan het gezonder en duurzamer maken van ons assortiment. Daarnaast blijf ik de zorg adviseren over hun voedingsaanbod. Ik werk nu op twee fronten, dat van ‘vraag en aanbod’. Toen ik nog voor Goede Zorg Proef Je werkte, was er maar één volkoren afbakbroodje beschikbaar voor de zorg. Nu heeft Bidfood vijf verschillende soorten volkoren in het assortiment. We hebben inmiddels ook een ‘Eiwit-transitie Team’. Bidfood loopt echt wel voorop hierin. Wat mij betreft blijft dat zo.”
Uit Served 4 2024.