Samen naar minder zorg

Samen naar minder zorg

Door: Floor Hupkens

Geplaatst op: 5 september 2022

Leestijd: 2 minuten

Volgens Michel van Schaik, directeur Gezondheidszorg Rabobank, is het tijd voor een andere blik op de zorg. ‘Innovatie en preventie moeten hoger op de agenda.’

Wat is volgend jou de grootste uitdaging in de zorg?
“Dat we ons zorgsysteem toekomstbestendig maken. Het tekort aan personeel vraagt om een andere kijk op gezondheid. We zijn nog steeds teveel gericht op ‘reparatiegeneeskunde’, terwijl er meer aandacht moet zijn voor preventie. Niet alleen in de zorg, maar ook in de politiek.”

wat bedoel je precies met 'reparatiegeneeskunde'? 
“Er wordt nog vooral door een medische bril gekeken, met de
focus op genezen en behandelen. Zelfs nú, ruim twee jaar na het uitbreken van de coronapandemie, wordt er te weinig geïnvesteerd in een gezondere leefstijl en omgeving, met zo min mogelijk ongezonde verleidingen. Dat vind ik onbegrijpelijk, want het is bekend we de gezondheidsrisico’s kunnen verminderen door gezonder te eten en meer te bewegen. Preventie is dé weg naar minder zorg. De zorgsector zou daar het voortouw in moeten nemen.”

Gebeurt dat niet al? Meer zorginstellingen zetten in op gezond eten.
“Er zijn veel hoopvolle initiatieven, zeker. Tegelijkertijd zit de sector nu in een survival-stand, vanwege het personeelstekort, hogere kosten en covid. Anderzijds is preventie binnen de zorg een lastig verdienmodel, dat snap ik ook wel. Toch kunnen we simpelweg niet anders. Overigens is ‘preventie’ niet exclusief het domein van de zorg. Sterker nog: de meeste winst is te behalen buiten de zorgsector.”

Wat bedoel je hiermee?
“Dat de zorg nóg meer moet samenwerken met andere partijen, zoals leveranciers, ontwikkelaars, banken, verzekeraars
en overheden. We moeten de krachten bundelen en gebruik
maken van de kennis die er is. Een goed voorbeeld is Fit4Surgery
van het Radboudumc, dat erop gericht is om mensen vóór een
operatie zo fit mogelijk te krijgen. Veel innovaties komen uit het
private domein; van slimme apps tot platform technologie bedrijven. De Rabobank steekt miljoenen in Ancora Health, een digitaal programma met gepersonaliseerde coaching. Deze start-up heeft een platform ontwikkeld voor datagestuurde leefstijlinterventies, gecombineerd met coaching. In de zorg is ‘technologie’ nog een onderbelicht hulpmiddel. Dat is jammer, want we moeten meer denken ‘in gezondheid’, in plaats van ‘in ziekten’. Dan heb je aan innovaties heel véél; je staat er soms van te kijken hoeveel technische mogelijkheden er al zijn. Wat dat betreft zie ik de toekomst zonnig tegemoet. Alleen is de kloof tussen innovatieve bedrijven en de reguliere zorg nog te groot. Innovatie en preventie moeten echt hoger op de agenda.” 

Uit Served 3 2022.

Deel dit artikel