Testdag assortiment met ziekenhuizen

Testdag assortiment met ziekenhuizen

Door: Floor Hupkens

Geplaatst op: 18 oktober 2024

Leestijd: 3 minuten

Hoe vind je als zorginstelling de juiste, bijzondere of meest voedzame producten in een markt met duizenden producten? Om zorginstellingen op weg te helpen, organiseerden wij dit voorjaar in samenwerking met Goede Zorg Proef Je een testdag met een aantal ziekenhuizen. Samen proefden wij de nieuwste producten van kleine en grote leveranciers, met aandacht voor de kaders en richtlijnen. Wegens groot succes, organiseerden wij deze week de tweede testdag.

Iris de Koning van Goede Zorg Proef Je trapte af door terug te kijken naar de wensen van vorig jaar. Ze benoemt welke wensen voor de zorgmarkt ondertussen zijn vervuld en welke toevoegingen aan de markt ze nog graag wilt zien. Het afgelopen jaar zijn volkoren afbakbroodjes en 100% Pindakaas bijvoorbeeld geïntroduceerd. Maar de zorginstellingen zouden graag meer gezondere tussendoortjes en plantaardige, voedzame alternatieven voor vlees en vis willen zien.

Vervolgens kregen acht leveranciers het podium om hun producten en ideeën voor de zorgmarkt te presenteren.

Fabafull presenteerde acht varianten van eiwitrijke muffins van veldbonen. Het uitgangspunt: “van verantwoord eten een feestje maken!” Gaaf om te horen dat Amsterdam UMC al werkt met Fabafull.

Zuivelhoeve gebruikte de sessie om samen met de ziekenhuizen te sparren over de toekomst van zuivel en de behoefte aan verpakkingen en samenstelling. Zo hebben ze het gehad over verrijkte pap, IDDSI en literpakken. Ook kregen de ziekenhuizen een primeur: een nieuwe productlijn samen met XXL nutrition. Tijdens deze sessie gaven de ziekenhuizen ook elkaar tips over het inzetten van Nutricia.

Handjevol presenteerde een uniek product met letterlijk een ‘handjevol’ noten. De 25g-portie voldoet aan de richtlijnen van het Voedingscentrum. Door het gebruik van de Alpha-tool van Pol Grootswagers creëerde ze de perfecte combinatie van zeven noten voor een optimale eiwitkwaliteit. Handjevol: “Deze kwaliteit hangt af van essentiële aminozuren die je aminozuurprofiel compleet maken. Dit zorg voor een betere eiwitopname”. Daarnaast is het zakje volledig biologisch afbreekbaar.

SWAP Food presenteerde hun nieuwste plantaardige vervangers voor kipfilet. In tegenstelling tot traditionele vleesvervangers met lange ingrediëntenlijsten, bestaat de SWAP filet uit slechts acht, herkenbare ingrediënten.

We nodigden Euro Pizza Products uit vanwege hun sterke focus op regeneratieve landbouw. Ze presenteerde hun nieuwe ‘vitality dough’. Dit bestaat uit plantaardige ingrediënten, bevat 7g vezels per 100g en kan eenvoudig worden ingevroren. Een uitstekend voorbeeld van een basisproduct waarmee je een gezondere twist geeft aan fastfood.

Planted vertelde over hun clean label en B-corp certificering. De plantaardige vleesvervangers zijn gekruid en in vier varianten te krijgen. Deze producten zijn al langer een hit in de horeca maar nog relatief onbekend binnen de zorgmarkt. De producten passen binnen de richtlijnen van het voedingscentrum en zijn goed toepasbaar op verschillende manieren. Ideaal te gebruiken dus als patiëntenvoeding.

Cishew presenteerde trots hun ‘rechte’ nootjes-mixen. Hij vertelde over de samenwerkingen met gecertificeerde boeren en garandeert traceerbaarheid in de keten. Bij Cishew steken ze cashewnoten in verrassende culinaire jasjes. Dit zorgt voor hartige én zoete tussendoortjes. Ze proberen het lokaal te houden door een mix te zouten met bijvoorbeeld zeewier uit de Oosterschelde.

Chill bits, een innovatief product wat iedereen onwijs verraste. Ze maken ijsblokjes van gered groenten en fruit, wat ontzettend goed te gebruiken is als puur alternatief voor siroop en frisdranken. Pure sap, tegen verspilling en zonder toegevoegde ingrediënten. Gezond én duurzaam dus!

    Nadat alle leveranciers aan bod zijn gekomen, werd het tijd om de sessies te beoordelen. Wat vonden de ziekenhuizen van de producten en zouden zij de producten afnemen? Welk product was favoriet? De dag werd afgesloten met de conclusie hoe fijn het was om samen de noviteiten te proeven en te bespreken, mét het verhaal van de leverancier en de kritische noot van het Voedingscentrum. Het contact onderling werkte aanstekend en ziekenhuizen gaven elkaar tips en tricks. Het was weer een geslaagde testdag en zéker voor herhaling vatbaar!

    Deel dit artikel