Toekomstig Health Innovation District: Groots & Gastvrij

Toekomstig Health Innovation District: Groots & Gastvrij

Door: Ingeborg Prins

Geplaatst op: 4 april 2024

Leestijd: 2 minuten

Op het terrein van Sanquin in Amsterdam verrijst de komende jaren een campus: Health Innovation District (Hid). Deze biedt onderdak aan studenten, onderzoekers, start-ups en bedrijven. Een centrum voor het delen van kennis, onderzoeksresultaten en faciliteiten, met het centrale restaurant als bruisende ontmoetingsplek voor iedereen.

Het Hid maakt deel uit van De Plantijn. Dit gebied moet Amsterdam een nieuwe impuls geven, met een moderne en betaalbare zorg-werk-woon-bestemming. Sanquin (met onder meer de Amsterdamse bloedbank) is een van de voortrekkers, samen met Slotervaart Centrum voor Zorg, het Antoni van Leeuwenhoek en verpleeghuis Hof van Sloten van Cordaan. De Plantijn gaat de komende jaren stevig op de schop. Het Hid vervangt vrijwel de hele Sanquin-infrastructuur, in drie fases. De eerste fase begint eind 2025 en duurt naar verwachting twee jaar. “We gaan uiteindelijk van 55.000 naar 120.000 vierkante meter”, vertelt facilitair manager Bas Nobel. “Met als einddoel: een innovatiecampus voor wetenschappers, onderzoekers en studenten. Groter en breder dan we nu zijn. Met de modernste faciliteiten, die nog jaren mee kunnen. Plus diverse partners en huurders, die allemaal iets met gezondheidszorg en innovatie van doen hebben.”

Multifunctioneel restaurant
De campus krijgt ook een totaal nieuw restaurant, met ongeveer vierhonderd zitplaatsen. Voor het eerste ontwerp werkt Sanquin onder andere samen met FM Grootkeukentechniek, partner van Bidfood. “We denken aan een food court met diverse kookeilanden”, vertelt Hoofd Hospitality & Horeca Leroy Sloote. “Elk eiland voorziet in een behoefte; van internationale gerechten en ‘Hollandse pot’ tot plant-based. Voor ieder wat wils en zo divers als onze doelgroep. Inclusief een sandwichen salade bar, koffiebar, to-go shop en een ruimte om te borrelen ná het werk of tijdens evenementen. Een multifunctioneel restaurant met veel sfeer en een gastvrije beleving.”

Persoonlijke noot
Die gastvrijheid zit hem onder meer in het onthaal van bezoekers. Die kunnen straks al bij de hoofdingang rekenen op koffie of thee. Voor het concept zijn dus niet alleen keukenmedewerkers nodig, maar ook gastheren en -vrouwen. En dat terwijl het horecapersoneel niet bepaald voor het oprapen ligt. “Daarom kijken we ook naar slimme oplossingen”, vertelt Bas. “Zoals het combineren van hoogstaande convenience producten met vers koken, in de lijn van Jordy’s Keuken. Daarnaast doen we graag een beroep op de creativiteit en ambacht van onze medewerkers. Dit gebeurt overigens nu al. Zo serveren we al enige tijd de ‘Bami van Mientje’, naar het recept van een Surinaamse collega. Of de Portugese schotels van collega Carla. Die persoonlijke noot moet blijven, hoe groot we ook worden.”

Uit Served 2 2024.

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen