In het nieuwe verpleeghuis Hoogerwaard van zorgorganisatie tanteLouise gaan de bewoners steevast twee keer per week uit eten. In het eígen restaurant, welteverstaan. Hoe dat zit? We horen het van chef-kok Johan Schepers. We hebben het over ‘de perfecte combinatie van gemak, kwaliteit en beleving als het beste van twee werelden.’
De laatste keer dat we Johan spraken, was in 2019. Toen chef-kok van het nieuwe ABG. Sindsdien is er het nodige veranderd binnen tanteLouise. Er gingen gedateerde woonzorglocaties dicht en er kwamen nieuwe, eigentijdse locaties voor terug. Één van die nieuwe locaties is verpleeghuis Hoogerwaard in Hoogerheide. Het verpleeghuis voor mensen met dementie, somatische aandoeningen maar bijvoorbeeld ook Parkinson. Het verpleeghuis opende in februari 2024. “Beleidsmatig verandert er veel in de zorg”, vertelt Johan. “Door de groeiende zorgvraag en de schaarste aan personeel moeten we de zorg nóg efficiënter organiseren. Deze nieuwe locatie gaat weer een stap verder in het gebruik van domotica. Daarbij worden technische middelen ingezet om een betere kwaliteit van wonen, leven in vrijheid en zorg te bieden. Denk bijvoorbeeld aan een hals- of polszender, waarmee de bewoners toegang kunnen krijgen tot bepaalde ruimtes, zoals het restaurant, maar ook zelf om zorg kunnen vragen. Meer regie over het eigen leven vergroot hun zelfstandigheid en vermindert de werkdruk van het personeel.”
(Koel)verse maaltijden
Ook de maaltijdvoorziening is veranderd. Voorheen werden de maaltijden zoveel mogelijk in de gezamenlijke huiskamers verwarmd en uitgeserveerd. Althans, zo ging dat binnen Residentie Moermont waar Johan eerder werkte. “Totdat de volledige maaltijdbereiding - inclusief het verwarmen - een taak werd voor de centrale keuken. Zo konden we de kwaliteit van het eten beter waarborgen”, vertelt Johan, die leiding gaf aan de keuken. “De zorgmedewerkers hoefden het eten niet langer te regenereren, maar enkel nog uit te serveren.”
Inmiddels verdeelt Johan zijn tijd over drie locaties, waaronder Hoogerwaard. Op deze nieuwe locatie worden de maaltijden niet (volledig) vers bereid, maar kiest men overwegend voor convenience. “Met koelverse maaltijden neem je extra werk uit handen; van garen tot portioneren. Die maaltijden worden op de huiskamer verwarmd en uitgeserveerd. Onze medewerkers zijn daar speciaal op getraind.”
De beleving van uit eten
Hoogerwaard heeft ook een fraai, eigen restaurant, brasserie De Heerlijckheid. Het restaurant biedt plaats aan veertig gasten. Omdat er een kleine 150 mensen in het verpleeghuis wonen, krijgt elke bewoner de kans om tweemaal per week in het restaurant met de woning te komen eten. “Hiermee creëren we de beleving van het echte ‘uit eten gaan’’, vertelt Johan. “Vanuit sociaal oogpunt moedigen we iedereen aan om hier gebruik van te maken. In de open restaurantkeuken worden de maaltijden deels vers bereid. Daarnaast draagt dit nog eens extra bij aan de beleving van onze gasten. Dit maakt het ook leuker voor onze koks, die zo méér hun creativiteit kwijt kunnen. Zo is er ook de mogelijkheid voor de bewoners om gebruik te maken van a la cart in het restaurant samen met familie. Voor óns biedt dit concept de ideale combinatie van gemak, kwaliteit en beleving. Niet honderd procent vers of honderd procent convenience, zoals het vroeger was, maar een hybride systeem. Oftewel: het beste van twee werelden.”
Uit Served 4 2024.