Van gouden pepernoot tot kerstgala

Van gouden pepernoot tot kerstgala

Door: Floor Hupkens

Geplaatst op: 14 november 2022

Leestijd: 2 minuten

Bij Zorggroep Tellus in Den Helder is het in december een extra feestelijke bedoening. Coördinator Welzijn Jantina Schoen: “We pakken flink uit voor onze bewoners met activiteiten die draaien om gezellig samenzijn, met lekker eten en drinken.”

Binnen Tellus organiseert Jantina samen met haar collega’s vele activiteiten voor locatie De Lichtboei. “Grootschalig, kleinschalig en naar individuele wensen: al naar gelang de persoonlijke vraag en behoefte van de cliënt. Wij kijken altijd wat haalbaar is voor de bewoners, zodat ze zoveel mogelijk hun leven naar eigen wens kunnen voortzetten. Ons motto is ‘Leef je eigen leven!’.”

Rode loper
“De feestdagen draaien om eten en drinken, gezellig samenzijn, verbintenis met elkaar hebben. Aankomende kerst organiseren we een gala-avond voor de bewoners. Met een soort vip-ontvangst, inclusief wandelen over de rode loper. Iedereen kan genieten van een mooie feestavond met heerlijke hapjes en een illusionist die trucs doet aan tafel. Sfeervol Dickens koor erbij en we delen kerstpakketten uit. Maar eerst komt de Sint nog. Dan organiseren we ‘wie vindt de gouden pepernoot?’. Ik heb een papier-maché pepernoot gemaakt die we verstoppen. Wie ‘m vindt, krijgt een prijs. In coronatijd ging Sinterklaas in een hoogwerker alle ramen af om iedereen een groet te brengen. Als het lukt, komt hij dit jaar weer gezellig op de koffie. Cliënten zetten hun schoen en we bakken pepernoten en gevuld speculaas met elkaar.”

Spillage tegengaan
Jantina heeft intensief en dankbaar werk. “De doelgroep verandert en vraagt steeds zwaardere zorg. Daarop spelen we in met veel interactie en een-op-een begeleiding. Wat kunnen we nog meer verzinnen om het leuker en beter voor bewoners te maken? Hun blije gezichten geven me veel energie.” Haar collega Ylvie Verschoor, Marketing & Communicatie medewerker, beaamt dat. “We proberen altijd aan te sluiten bij hun wensen. Wat deden ze vroeger graag? Koekjes bakken? Doen we! Willen meer mensen dat, kunnen we een groepje vormen?”

Het recent vernieuwde voedingstraject voor de bewoners en Tafeltje Dekje maaltijdservice sluiten hierop aan. “Voornaamste doel is de kwaliteit behouden, dan wel verhogen en spillage tegengaan. Mensen kiezen gerichter waar ze trek in hebben. Zo hopen we minder voedsel weg te gooien en de bewoners nog meer te laten genieten.”

Deel dit artikel