Van gras tot glas

Van gras tot glas

Door: Ingeborg Prins

Geplaatst op: 8 september 2023

Leestijd: 2 minuten

De Jersey koeien van Boer Kees geven smaakvolle melk met (veel) natuurlijke eiwitten. De hele productie gebeurt op het land van de boer zelf.

Het platform ‘Mijn Melk’ laat zien waar melk vandaan komt. De aangesloten boeren nemen de productie volledig in eigen hand. Van gras tot glas, zoals bij Boer Kees in Agelo. Hier beschikken ze over een speciale minizuivelfabriek, naast de koeienstal. De pas gemolken melk vloeit via een pijp naar de ‘fabriek’, om daar gepasteuriseerd, gehomogeniseerd en gebotteld te worden. “Zo weet de consument precies waar de melk vandaan komt”, vertelt Susan Booijink van Boer Kees. “En weten wíj waar onze melk naartoe gaat. Dat maakt het transparant en persoonlijk. Onze melk gaat niet op in de massa, maar heeft een heel eigen karakter.”

Vol en voedzaam
Momenteel werken vier boeren met een zuivelfabriekje naast de stal. Boer Kees is de enige met Jersey koeien en een natuur-inclusieve veeteelt. Bovendien wordt zijn melk (ook als enige) landelijk aangeboden, onder andere via Bidfood. “Slechts twee procent van de koeien in Nederland zijn Jersey koeien”, vertelt hij. “De melk hiervan bevat meer calcium, eiwitten en vetten dan gewone melk. Daardoor heeft het een volle smaak en kun je het goed opschuimen. De eiwitten zitten van nature in de melk, daar staat de Jersey koe echt om bekend. We hebben zo’n 190 koeien en weten van elke koe hoeveel eiwitten en vetten die produceert. Onze melkrobot registreert de gegevens per koe, zodat we ook echt maatwerk kunnen leveren. Bijvoorbeeld voor de zorg, waar veel vraag is naar eiwitrijke én smaakvolle producten.”

Goed voor mens en milieu
De kleine, bruine koeien grazen buiten op de wei. Hier eten ze gras en andere gewassen, want bij Boer Kees krijgt ook de natuur alle ruimte. “We gebruiken geen bestrijdingsmiddelen en zo min mogelijk kunstmest”, zegt Kees. “Hier groeien ook kruiden en leeft er van alles boven en onder de grond. Met alleen maar gras is de melkproductie groter, maar wordt de melk vlakker van smaak. Bovendien gaat dit ten koste van de natuur. Wij kiezen bewust voor duurzame kwaliteitsmelk, vol smaak en voedingswaarden. We creëren meerwaarde, door alles zelf te doen. Op een manier die goed is voor mens en milieu. Dat spreekt heel veel mensen aan.”

Uit Served 3 2023.

Deel dit artikel