Vegan en verrukkelijk

Vegan en verrukkelijk

Door: Floor Hupkens

Geplaatst op: 5 september 2022

Leestijd: 2 minuten

IJsliefhebbers van over de hele wereld krijgen maar geen genoeg van Jude’s Ice Cream. Ook de vegan ijssmaken zijn een doorslaand succes. Bij dit Britse ijsmerk gaan smaak en duurzaamheid al jaren hand in hand.

Jude’s Ice Cream viert dit jaar zijn 20-jarige jubileum. Het verhaal van dit sympathieke merk begint in 2002, als ijsliefhebber Theo Metzger besluit om zijn eigen ijs te maken. Na maanden van experimenteren in zijn boerderij verkoopt Theo een eerste batch aan de plaatselijke pub. Hij noemt het ijs naar zijn vrouw Jude en de moeder van Chow Mezger (tegenwoordig managing director van Jude’s). “De meeste ijsmerken kwamen destijds uit Amerika”, vertelt Chow. “Mijn vader wilde een lokaal ijsmerk introduceren, waar ‘we’ trots op konden zijn. Niet alleen vanwege de voortreffelijke smaak, maar ook vanwege het duurzame karakter ervan.”

Hoog op smaak
Inmiddels zijn we 20 jaar en ruim 70 Great Taste Awards verder. Deze Britse awards staan ook wel bekend als de food Oscars. Met zo veel prijswinnende smaken kun je niet anders dan concluderen dat Theo in zijn missie is geslaagd. “We gebruiken uitsluitend natuurlijke ingrediënten en koken ons ijs gedurende 40 minuten”, vertelt Chow. “Tijdens dit trage kookproces komen de lekkerste smaken vrij. Industrieel ijs wordt meestal binnen 15 seconden verhit op zeer hoge temperatuur, waardoor de smaken minder intens zijn.”

Duurzaam en vegan
Ook in die andere missie – om het duurzaamste ijs te produceren – is Jude’s right on track. “Een CO2-footprint professor helpt ons bij het verlagen van de footprint”, vertelt Chow. “Op dit moment zitten we al op -20 procent ten opzichte van 2020. Uiteindelijk willen we naar een CO2-reductie van bijna 50 procent in 2030. Dit doen we door te kiezen voor ingrediënten met de laagste footprint, efficiëntere aanvoerlijnen en plasticvrije verpakkingen. Maar óók door steeds meer plantaardige ijssmaken te introduceren. Deze hebben een 40 procent lagere footprint dan ijs op melkbasis, en er wordt veel minder land voor gebruikt. Uiteraard staat de smaak voorop en daarom zijn we dagelijks aan het testen en proeven we heel veel ijssmaken: van onze plant-based salted caramel tot het vegan aardbei-ijs. Er is steeds meer vraag naar plantaardig, niet alleen vanwege de milieuvoordelen, maar ook als gevolg van diëten en allergieën. En qua smaak is ons vegan ijs minstens zo lekker als ons ijs op melkbasis!”


Uit Served 3 2022.

Deel dit artikel