Verbinden vanuit ons hart

Verbinden vanuit ons hart

Door: Ingeborg Prins

Geplaatst op: 4 juli 2024

Leestijd: 2 minuten

Ruud Veltenaar is filosoof, dwarsdenker, trendwatcher, friskijker, ondernemer, hoogleraar, bestsellerauteur en veelgevraagd spreker. Hij inspireert én verbindt graag.

Honderden organisaties en duizenden mensen wereldwijd neemt Ruud jaarlijks mee op zijn inspirerende events ofwel inspirimenten. Hij geeft de deelnemers concrete inzichten en handvatten: ‘vitale oplossingen voor de wereld van morgen’. “Al vele decennia zet ik mij in voor een betere wereld. Voor een duurzamere leefomgeving en eerlijke maatschappij. In de huidige beschaving zien we veel onrust op elk gebied, van zorg tot onderwijs, van economie tot milieu. We zitten in een onvermijdelijke transitie naar een nieuw tijdperk, een transformatie naar een volgende fase. Ik ben daar optimistisch over, dat wordt een aanzienlijk betere wereld dan die waarin we nu leven.”

Op naar protopia
Dat klinkt hoopvol. Maar hoe komen we daar dan? “Er zijn verschillende routes die we kunnen volgen naar ‘protopia’, een toekomst waarin het leven elke dag een stukje verbetert en de grote ongelijkheden worden opgelost. Een daarvan is de transitie van de tien belangrijkste systemen – zoals economie, onderwijs, zorg – die onze samenleving vormen. Als ik me nu beperk tot de zorg: het zorgsysteem is, financieel en menselijk, onhoudbaar. De regering bezuinigt op langdurige zorg en neemt veel middelen voor preventie af. Het zorgsysteem moet kantelen van diagnose en behandeling naar preventie. Dus niet ziek worden, maar gezond leven en gezond oud worden. Voeding speelt hierbij een belangrijke rol, want voeding is als een medicijn, daarmee kan je voorkomen dat je ziek wordt. Wel moet de focus hierbij liggen op gezond, duurzaam en lokaal geproduceerd.”

Meer compassie
Om die betere wereld te bereiken, moeten we ons opnieuw verbinden, meent Ruud. “Met de natuur, waarvan wij onlosmakelijk onderdeel uitmaken. Uit alles wat je doet, moet blijken dat je verbinding hebt met de natuur. Dus hoe je reist, wat er in je kast ligt, hoe en wat je eet: meer plantaardig en minder rood vlees. En wij moeten ons meer met elkaar verbinden, vanuit het hart en met elke bevolkingsgroep. Zo ontstaat een empathische samenleving, waarin we voor en met elkaar zorgen. Dus zorgen voor je ouders, bovenbuur en die kennis van twee straten verderop. Meer compassie, barmhartigheid en medemenselijkheid vormen dé basis voor de wereld van morgen.”


Uit Served magazine 3, 2024.

Deel dit artikel