Alleen door te verbinden wordt voeding in de zorg duurzamer en gezonder. Die boodschap staat centraal in ‘ToekomstProef’, een nieuw ‘meetinstrument voor de zorg’. Diverse organisaties werkten hieraan samen, waaronder de Stichting Eten+Welzijn van directeur Rudi Crabbé.
Afgelopen september een kick-start bij Van Gelder Groente & Fruit in Ridderkerk. Het ‘meetinstrument’ is een gezamenlijk initiatief van Eten+Welzijn, Nevi en MVO Nederland, in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. “We bieden een integrale aanpak voor de zorg”, vertelt Rudi. “Duurzaamheid doe je namelijk niet alleen. Daar heb je iedereen binnen de organisatie voor nodig, van bestuur en facilitair tot cliënten en medewerkers. Zo voorkom je dat duurzame ambities gefrustreerd worden. Dat bijvoorbeeld de keuken wel wil verduurzamen, maar dit vanwege de inkoopcontracten niet kan doen. Of dat dezelfde keuken een mooi groentegerecht bereidt, maar de medewerker aan het bed vergeet om de cliënten te enthousiasmeren. Wil je de voedseltransitie een kans geven, dan heb je elkaar nodig en moet je bij iedereen draagvlak creëren.”
Signaleren en verbinden
ToekomstProef behandelt vijf perspectieven: Inkoop (1), Productie & Reststromen (2), Bedrijfsvoering (3), Assortimentskeuze (4) en Organisatie, Medewerkers en Cliënten & Patiënten (5). Hieronder hangen criteria die meetbaar zijn: van de beschikbaarheid van groenten en fruit tot voedselderving. Zo is er sprake van een zeer compleet document, waarmee de zorg vrijwel alles op het gebied van duurzame voeding kan ‘meten’. Dit in tegenstelling tot eerdere initiatieven, die vrijwel altijd één onderwerp behandelden, zoals ‘waste’ en ‘plant-based eten’. Nu alle uitdagingen en criteria in één document genoemd worden, is het makkelijker om actie te ondernemen”, denkt Rudi. “Met ToekomstProef kun je als organisatie meten waar je staat en concrete vervolgstappen definiëren. Het maakt iedereen binnen de organisatie bewust van de kansen die er zijn, zodat je met elkaar doelen kunt stellen. Bijvoorbeeld het doel om in 2030 de helft minder CO2 uit te stoten.”
Database van producten
Diverse organisaties werken aan tools die de zorg daarbij kunnen helpen. “Een mooi voorbeeld is de Zorgmonitor Duurzaam & Gezond van Intrakoop”, vertelt Rudi. “Door deze te koppelen aan de database van het RIVM kunnen producten langs de duurzame meetlat worden gelegd. Die worden dan beoordeeld op diverse factoren, zoals nutriënten en het gebruik van plastics. Voor de zorg is dit een mooie tool om duurzamer en gezonder in te kopen.”
Verbinden is de sleutel naar een duurzame toekomst. Van organisaties die met elkaar nieuwe tools ontwikkelen tot de samenwerking binnen een zorginstelling. Rudi: “Duurzame voornemens stranden vaak omdat sommige afdelingen of doelgroepen niet zijn meegenomen in de plannen: van stakeholders tot patiënten. Dan loopt het altijd ergens vast. Kortom: we moéten wel verbinden. Maar ook kennis delen met elkaar, bijvoorbeeld over de beste praktijkcases. Alles draait om communicatie, tussen de afdelingen, in de keten en tussen zorgorganisaties onderling.”
Uit Served 4 2022.