De herfst is begonnen, maar ook het culinaire wildseizoen is geopend. Speciaal voor deze gelegenheid heeft Bidfood in samenwerking met Foodyard drie ‘Wilddagen’ georganiseerd. Relaties uit de zorg en de horeca kwamen van her en der naar de Ginkelse Heide in Ede om een ‘wild-programma’ te beleven.
Buiten vóór het natuurcentrum worden de gasten ontvangen met een broodje met zwijn- of paddenstoelenvlees, vers van de BBQ. Tijdens de inloop boeit een gepensioneerde meester poelier van W&G de bezoekers door een demonstratie te geven van het uitbenen van een hertenbout. De meester poelier heeft jaren bij W&G gewerkt en vertelt gepassioneerd over het jachtseizoen. Als alle bezoekers zijn uitgegeten, start het programma. En wel in de gezamenlijke natuurtuin de ‘Vlinderdas’.
We lopen met één van de vrijwilligers de natuurtuin in en ze vertelt over de historie van het land. Doordat de grond bestempeld kan worden als een ‘nat gebied’ groeien en leven hier ontzettend veel verschillende planten en insecten. We lopen een rondje door de tuin en we staan af en toe stil bij een eetbare plant. Haar eerste tip: pluk nooit een plantje onder een grens van 30 cm hoog. Waarom niet? Omdat de vossen en honden daar ook makkelijk bij kunnen… Maar ze geeft ook culinaire tips: “de duizendblad is erg lekker door de pesto of door een kruidenkaas. Het blad is het allerlekkerst als hij goed groen gekleurd is.” Ook laat ze ons de schietwilg zien, die voornamelijk langs het water groeit: “Ben je aan het wandelen en heb je hoofdpijn? Knabbel even op een takje en je hoofdpijn verdwijnt! Want dit werkt net als een paracetamol.” Toch drukt ze iedereen op het hart dat je echt zeker moet zijn van een plant, voordat je deze plukt en eet. Want ook in onze natuur groeien een hoop giftige planten.
Terug bij het natuurcentrum, ontmoeten we twee bosbeheerders die ons vertellen over de heide en het bos. We maken ons klaar om het wild in te gaan; we krijgen het verzoek om de telefoons op stil te zetten en niet van de paden te wijken. Met een laaghangende zon, stappen we op de fiets. Één van de bosbeheerders adviseert ons goed om ons heen te kijken; de structuur van het bos is bij het natuurcentrum anders dan waar we het wild in gaan. We zetten onze fietsen achter een hek met ‘Verboden voor onbevoegden’ en we gaan te voet verder. De bosbeheerders lopen voorop en wijzen al snel vooruit: we spotten in de verte op een open plek al snel acht hindes. In stilte lopen we naar de kansel. We horen een enorm gebulder en lawaai en we kijken elkaar nieuwsgierig aan, voordat we een hut inlopen. In de ruimte wordt het geluid van buiten versterkt en we kijken via gespiegeld glas uit op een enorme open plek met een heleboel herten. De open plek wordt omringd door een muur aan bomen en we krijgen een kijkje in een stukje natuur waar de mens niet komt. We nemen plaats en luisteren naar het geluid. De bosbeheerder vertelt over de bronst en legt ons uit wat we zien: tijdens de bronsttijd gaan de mannelijke herten (bokken) opzoek naar de liefde. Normaliter wonen de bokken ook in roedels, een stuk verderop het bos in. Maar tijdens de bronsttijd is het ieder voor zich en gaan ze op jacht.
We hebben prachtig uitzicht op een enorme roedel van hindes die word bewaakt door een plaatshert, de beheerder van deze kudde tijdens de bronsttijd. Hij is tijdelijk de leider van deze roedel en heeft recht op paren met deze dames. Maar hij is niet van plan om zijn dames te delen. Tijdens de bronst ontstaat er strijd tussen de bokken om een groep hindes te veroveren. In het begin zien we vier bokken, ookwel uitdagers genoemd, die rond de roedel lopen, wachtend op een kans om dicht bij een hinde te komen. Op een gegeven moment spotten we wel 12 uitdagers die interesse tonen in de dames op het veld. Meermaals jaagt de plaatshert een ander edelhert weg omdat hij te dichtbij komt, door er op af te stormen en flink te burlen.
Er gebeurt dus een hoop op de kansel en we luisteren aandachtig naar de verhalen over de bronst, de ligging van deze plek, de geweien en alle strategieën die de bokken kunnen inzetten om de plaatshert te slim af te zijn. Als we de kansel weer verlaten, schiet er een enorm edelhert weg die misschien wel onderweg was naar de roedel die wij zolang hebben geobserveerd. We hebben het prachtige dier nog allemaal even kunnen bewonderen. We blijven nog een laatste keer stil staan bij de groep hindes die we op de heenweg ook zagen en we zien de zon achter de bomen wegzakken.
Terug bij het natuurcentrum komen ons heerlijke geuren tegemoet. Onze culinaire adviseurs Frank Broenink, Kenny van dijk en Vincent van der Wal, hebben een drie gangenmenu voorbereid met in de hoofdrol: wildvlees en heerlijke groentes. De gerechten worden vergezeld met bijpassende wijnen. Rond 19:00 tijdens de BBQ wordt de dag afgesloten door verschillende demonstraties van ‘de Overlopers’, een groep jachthoornblazers. Ze spelen onder andere ceremoniële signalen die tijdens de jacht gebruikt worden; zo spelen ze voor elk dier een ander signaal om het wild ‘dood te blazen’. Om het dier te eren na de jacht, wordt een speciaal signaal ten gehore gebracht om respect te tonen voordat het dier wordt gegeten. De meeste jagers weten goed wat ze kunnen doen met wild, ze worden vaak echte bourgondiërs genoemd. Ze delen dan ook graag verhalen over de jacht aan tafel en hebben daarvoor een speciaal eet signaal. Maar aldus De Overlopers: “zonder drank, geen klank.” Dus wordt de avond afgesloten met het drank signaal! Het was een feest om onze relaties op deze manier te kunnen ontvangen en te laten ontspannen op de heide in Ede.