Wilddagen-event 2024

Wilddagen-event 2024

Door: Floor Hupkens

Geplaatst op: 4 oktober 2024

Leestijd: 3 minuten

Op 30 september, 1 en 2 oktober openden wij het culinaire wildseizoen met de wilddagen. In samenwerking met Foodyard, W&G Brinkhorst en de Wild Winkel ontvingen wij klanten uit de zorg én de horeca op het Natuurcentrum op de Ginkelse Heide in Ede voor een uniek ‘wild-programma’. 

Voor de tweede editie van dit event ontvingen wij de bezoekers in de vroege middag op de wild-markt. Met een mocktail van Foraged Tonic in de hand bracht iedereen een kort bezoek aan de leveranciers. Tijdens de inloop kreeg men de mogelijkheid om een demonstratie van een gepensioneerd meester poeilier Teus van W&G bij te wonen. Hij vertelde enthousiast over het jachtseizoen en liet zien hoe hij een hertenbout uitbeent.

Dagelijks vonden er twee excursies plaats. Van te voren konden genodigden zich aanmelden voor een bezoek aan de wildkansel of een wildpluk excursie in het bos.

Voor het bezoek aan de wildkansel werden de gasten per fiets het bos in begeleid door twee bosbeheerders. Na een wandeling door het stiltegebied, namen de gasten plaats in de kansel. Terwijl de bosbeheerders vertelden over de bronst, tuurden iedereen door verrekijkers naar het tafereel wat zich afspeelde achter het glas. De open plek is omringd door hoge bomen en achterin het veld was het spel te zien tussen een roedel herten en nieuwsgierige jonge bokken. Meermaals jaagde de plaatshert van een roedel een ander edelhert weg omdat hij te dichtbij kwam, door er op af te stormen en flink te burlen. Tijdens deze excursie was er genoeg tijd om rustig de bronst van een afstand te bestuderen en te luisteren naar alle verhalen en feitjes van de bosbeheerders.

Tijdens de wildpluk excursie nam Edwin Florès de geïnteresseerden te voet mee het bos in. Dagelijks maakte hij een andere wandeling om samen met de beginnende wildplukker op zoek te gaan naar eetbaar groen, met in de hoofdrol: de paddenstoel. Tijdens de wandeling kwamen we verschillende eetbare én niet eetbare paddenstoelen en zwammen tegen. Edwin legde onder andere uit hoe je onderscheid maakt tussen welke je wel en niet kan eten. Tijdens de wandeling over de Veluwe liepen we zowel over verharde paden, als tussen de struiken en bomen. Af en toe plukte hij wat planten en blaadjes om de groep te laten ruiken en raden wat het is. Wist je dat je heerlijke eetbare olie van dennennaalden kunt maken? Met vondsten als eekhoorntjesbrood, de smakelijke russula en knalgele cantharellen liepen de wildplukkers na anderhalf uur trots terug naar het Natuurcentrum.

Na terugkomst van de excursies was het tijd voor het culinaire deel van het programma. Bij elke leverancier werd er een klein, warm gerechtje geserveerd, met uiteraard ‘wild’ in de hoofdrol. W&G Brinkhorst serveerde fantastische broodjes met pulled zwijn en uiencompote en een spies van hertenbiefstuk. Bij Kenny kon je terecht voor een loaded potato en Frank gebruikte de Big Smoker en serveerde gerookte zalm, gerookte spitskool én een brisket van zwijn met roodloof en duinbessen dressing. Bij Cishew kreeg je cashewnoten met rode biet en geitenkaas en Snacks with Benefits serveerde kleine broodjes met hamburgers van oesterzwammen. Van Gelder presenteerde haar nieuwe plantaardige foie gras, een diervriendelijke ‘ganzenlever’ van cashewnoten, cacaoboter, kokos- en truffelolie. Het eten werd vergezeld met een lokaal Hert Biertje van de Veluwse Brouwerij of een heerlijke wijn van wijnspecialist Jorrit Hoexum.

De wilddagen werden muzikaal afgesloten door een groep jachthoornblazers. Leendert vertelde over de jacht en met ceremoniële signalen bliezen de blazers het wild traditioneel dood. Elk dier heeft haar eigen lied en zo tonen de jagers hun respect voor het wild en danken zij het leven dat het dier heeft gegeven. Het was weer een genot om onze klanten op deze manier te kunnen ontvangen en te laten genieten van de Veluwe. En ondanks de eerste koude herfstdagen, waren het drie fantastische wilddagen. 

Deel dit artikel