Win-win voor jong en oud

Win-win voor jong en oud

Door: Floor Hupkens

Geplaatst op: 5 september 2022

Leestijd: 3 minuten

Studenten en ouderen vinden elkaar tijdens het project JongBelegen van ROC Deltion in Zwolle. Door samen activiteiten te ondernemen – van parachutespringen tot koffiedrinken – krijgt de jeugd een beter beeld van de ‘mens achter de doelgroep’. Voor de senioren voelt het bezoek bijna als een uitje.

Het project JongBelegen bestaat nu 10 jaar. “We zijn ooit begonnen met één klas”, vertelt docent ‘Medewerker maatschappelijke zorg’ Cornelis Kapitein. “Inmiddels doen er zo’n 20 klassen mee, verdeeld over een aantal opleidingen. Studenten uit het eerste jaar brengen een aantal uren door in het gezelschap van hulpbehoevende ouderen. Of met dak- en thuislozen en andere kwetsbare doelgroepen, al naar gelang hun studie. Op die manier maken ze kennis met de leefwereld van deze mensen, in een niet-professionele setting. Het gaat echt om een ontmoeting op het menselijke vlak, waarbij er sprake is van tweerichtingsverkeer. Beide groepen leren elkaar beter kennen, inclusief elkaars interesses, gevoelens en meer.”

Wederzijds begrip
Volgens Cornelis bereidt het project de studenten voor op de wereld van later, als ze in de welzijn of zorg werken. Cornelis: “Een stage doet dat óók, maar dan heb je het eigenlijk al over werk. Dan leer je vooral om op een professionele manier te kijken en is er minder ruimte voor de menselijke factor. Binnen dit project gaat het puur om de ontmoeting; om samen naar het museum te gaan bijvoorbeeld, te wandelen of naar het restaurant te gaan. Als personen elkaar op een gelijkwaardig niveau ontmoeten, kan dit tot nieuwe inzichten leiden. Of meer wederzijds begrip, waarbij bepaalde vooroordelen worden weggenomen.”

Liefde en oorlog
JongBelegen duurt acht weken en is een verplicht onderdeel van de studie. Hoe een ontmoeting er precies uitziet (en met wie), hangt af van de studie, plus de mogelijkheden en interesses van de cliënt. “Vitale ouderen kunnen meer dan iemand die in een rolstoel zit”, zegt Adele Spikker, docent Verzorgende IG. “Parachutespringen bijvoorbeeld, samen met de student. In 2021 hadden we een ontmoeting rond ‘75 jaar bevrijding’. Toen zijn er oorlogsherinneringen opgehaald en schilderijen gemaakt over het thema vrijheid, door studenten én ouderen. In groepjes van vier, zodat we een vierluik konden maken. Die zijn later opgehangen in het verzorgingshuis.”

‘Jong ontmoet Oud’
Elke ontmoeting heeft zo een creatieve activiteit in zich, die moet leiden tot een tastbare herinnering. “Dat kunnen ook fotografische portretten zijn”, zegt Adele. “Of een receptenboekje met recepten van vroeger. Vorig jaar hebben we nog een magazine gemaakt, met foto’s van de ontmoetingen. Dit heet ‘Jong ontmoet Oud’ en staat vol met quotes en verhalen, van beide generaties. Over oorlog en vrijheid, maar ook over corona en vrijheid, en gevoelens van eenzaamheid. Sommige ontmoetingen zijn gerelateerd aan eten en drinken. Zo zijn twee studenten eens met een Indonesische cliënt naar Librije’s Zusje geweest en nam hij ze daarna zelf mee naar zijn favoriete toko, om lempers te eten (rijstrolletjes met kip, red.).”

Veel belangstelling
Het project voorziet in een echte win-win situatie. Niet alleen leren de studenten de toekomstige doelgroep beter kennen, ook die doelgroep vaart er wel bij. “Daarom doen bijna alle zorgorganisaties in de regio ook mee”, vertelt Cornelis. “Want tijd voor leuke uitjes is er niet of nauwelijks. Als er dan studenten zijn die zelf iets organiseren voor de cliënt, dan worden de zorgmedewerkers minder belast.” Ook aan ouderen geen gebrek, veel senioren geven zich zelfs vaker dan één keer op. Cornelis: “Die vinden het leuk om onze studenten te ontmoeten en samen iets leuks te doen. Daar kijken ze echt naar uit!”

‘Mooie wisselwerking’
Ouderenzorginstelling Driezorg in Zwolle doet al jaren mee aan het project JongBelegen. Volgens Bianca Jansen van locatie Kivietsbloem is er sprake van “een hele mooie wisselwerking” en bouwen beide groepen (jong en oud) echt een relatie op met elkaar. “Ze zien elkaar ongeveer zes keer”, vertelt ze. “Voor een bezoek aan de markt, gezamenlijke activiteiten, lunches, spelletjes, gesprekken en meer. Ze tonen veel interesse in elkaar, dat is mooi om te zien. Daar komt bij dat de meeste bewoners afhankelijk zijn van anderen om ergens naartoe te gaan. Als familie dan ver weg woont, is dit echt een uitdaging. Wat dat betreft komen deze studenten komen als geroepen!”


Uit Served 3 2022.

Deel dit artikel