Door: Frank Broenink
00:30
€ 2,77 p.p.
Beoordeling:
Moeilijkheidsgraad:
Met dit basisrecept zet je de eerste stap in de wereld van kombucha. Thee, suiker en een scoby zijn alles wat je nodig hebt om een sprankelende, verfrissende drank te maken. Ideaal als dorstlesser of startpunt voor vele variaties.
Ingrediënten voor 8 personen
- 2 gr thee earl grey
- 70 gr kristalsuiker
- 750 ml water
Extra elders aanschaffen: - 1 st scoby: symbiotische cultuur van bacteriën en gist die gebruikt wordt om thee te fermenteren tot kombucha
- 250 ml startvloeistof
Bereiding
- Kook 750 ml water.
- Voeg de thee en suiker toe. Roer tot de suiker volledig is opgelost.
- Laat de thee trekken voor ongeveer 10 minuten. Verwijder dan het zakje of zeef de losse thee eruit.
- Laat de thee volledig afkoelen tot kamertemperatuur (dit is heel belangrijk voor de scoby!).
Fermentatie opstarten: - Giet de afgekoelde zoete thee in de schone glazen pot.
- Voeg 250 ml startervloeistof toe.
- Leg de scoby voorzichtig bovenop. Als hij zinkt, is dat niet erg – hij komt vanzelf weer omhoog of vormt een nieuwe bovenop.
Afdekken en laten fermenteren: - Dek de pot af met een doek/koffiefilter en elastiek. Zo kan er zuurstof bij, maar de fruitvliegjes niet.
- Laat fermenteren op een warme plek voor voor 7 tot 10 dagen. Ideale temperatuur is: 22–26 °C graden.
*Prijs is inclusief aanschaf Scoby
