Door: Frank Broenink
00:20
00:10
€ 3,44 p.p.
Bloemkool is lokaal, lekker en gezond. Het is een prachtige groente om mee te variëren én te verrassen. Serveer ook eens oranje of paarse bloemkool, of gebruik deze vezelrijke groente als basis voor jouw plantaardige steaks.
Wist je dat je met bloemkool de lekkerste plantaardige ‘steaks’ serveert? De wat stevige bite van geroosterde bloemkool draagt bij aan de ‘beleving van vlees’. Snijd twee ‘steaks’ uit een bloemkool en smeer deze in met een mengsel van gember, chili, kaneel, komijn en olijfolie. Bak beide zijden aan in de pan en braad ze ‘af’ in de oven; 6 minuten op 180 graden. Maak het af met oranje en paarse bloemkoolroosjes, die je eerst blancheert en dan stooft in plantaardige boter. De oranje (iets zoetere) bloemkool dankt zijn kleur aan de antioxidanten van winterpeen, de paarse variant aan die van rodekool. Kleur stimuleert de eetlust, het is maar dat je het weet!
Ingrediënten voor 2 personen
- 1 st bloemkool
- 2 gr gemalen gember djahe
- 2 gr gemalen komijn
- 0,5 gr chili pepperstrips
- 60 gr fijne aardappelpuree
- 0,5 st oranje bloemkool
- 0,5 st paarse bloemkool
- 80 gr rucola
- 10 gr hazelnoten zonder vlies
Bereiding
- Snijd uit een bloemkool twee mooie steaks.
- Maak van de gember, kaneel, chilli en komijn met de olijfolie een mengsel en smeer dit op de bloemkool.
- Bak de bloemkool in een pan aan beide kanten.
- Bak daarna de bloemkool gedurende 6 minuten in de oven op 180 graden.
- Doe de overgebleven bloemkool in een keukenmachine en draai tot je een soort rijst krijgt.
- Doe wat olie in de pan en bak de bloemkool verder gaar.
- Maak de oranje bloemkool en paarse bloemkool schoon en blancheer deze beetgaar.
- Stoof de bloemkool met een beetje plantaardige boter in de pan en laat het rustig stoven.
- Haal de bloemkool uit de pan en zet weg. Smoor de rucola even in de pan.
- Verwarm de puree en maak hier quenelle van.
- Leg de steak op een bord en leg de aardappel quenelle op de steak
- Leg daar omheen twee ander gekleurde bloemkoolroosjes en maak af met de rucola.
- Strooi als laatste wat hazelnoot om het geheel heen.