Elzasser schotel

Elzasser schotel

Door: Martin Ambachtsheer

00:25

00:40

€ 3,36 p.p.

Beoordeling:
Moeilijkheidsgraad:

Al sinds de 18e eeuw is het een specialiteit in de Elzas: zuurkool. Vandaar dat deze eeuwenoude zuurkoolschotel ook wel Elzasser schotel wordt genoemd. Officieel met rookworst, maar deze schotel bevat daarnaast ook nog eens fazant en spek. Smullen!


Ingrediënten voor 8 personen

  • 1000 gram Elzasser schotel
  • 1200 gram krieltjes
  • 800 gram zuurkool
  • 30 gram boter
  • 4 takjes rozemarijn
  • 40 gram rucola
  • 160 ml mosterd mayo
  • 80 gram rozijnen


Bereiding

1. Zet de oven aan op 200 graden.

2. Zet een pan met water op het vuur en breng deze aan de kook.

3. Zodra het water kookt, laat de krieltjes ongeveer 4 minuten koken. 

4. Zet intussen ook een pan op met de zuurkool en krenten.

5. Breng de zuurkool langzaam aan de kook met een klein laagje water met de deksel op de pan.

6. Als de krieltjes gekookt zijn, giet ze af en laat ze even droog stomen.

7. Verdeel de krieltjes in een ovenschaal en besprenkel ze met olijfolie, peper en zout.

8. Steek hier ook de rozemarijn bij en bak de krieltjes in ongeveer 25 min goud bruin.

9. Verwarm intussen de Elzasser schotel langzaam in een pan op laag vuur.

10. Giet tijdens het verwarmen van de schotel de zuurkool af en voeg de boter toe.

11. Laat de zuurkool met deksel op een waakvlam even doortrekken.

12. Haal de krieltjes uit de oven.

13. Zet de borden uit en verdeel de elzasser schotel over de borden.

14. Verdeel ook de krieltjes en de zuurkool.

15. Garneer de gerechten met dopjes mosterd mayonaise en rucola.

Toevoegen aan weekmenu

Weekmenu samenstellen

Beoordeel dit artikel

Deel dit artikel