Door: Kenny van Dijk
00:20
00:20
€ 4,22 p.p.
Beoordeling:
Moeilijkheidsgraad:
Limburg is de bakermat van de Rinse appelstroop. Die is niet alleen lekker op brood, maar ook als smaakmaker in (vlees)gerechten. Of bij plantaardige gehaktballen van groenten, zoals in dit zomerse stamppotje. Daarvoor worden de groente-gehaktballen afgeblust met een jus van stroop, die vervolgens zachtjes wordt ingekookt. De stamppot wordt bereid met aardappelen, bietjes, silken tofu als eiwitbron en gebakken ui.
Ingrediënten voor 8 personen
- 800 gr groente gehaktballen
- 500 gr groentefond
- 800 gr bieten (gekookt)
- 400 gr gebakken ui
- 1000 gr tafelaardappelen halfrond licht kruimig
- 50 gr roomboter (plantaardig)
- 200 gr stevige tofu
- 80 gr rinse appelstroop
Bereiding
- Kook de aardappels met een snufje zout gaar.
- Bak de ballen rondom bruin en blus af met jus en appelstroop. Laat dit op laag vuur zachtjes indikken.
- Smelt de boter en pureer de tofu erdoor tot een romig mengsel.
- Giet de aardappels af en stoom ze droog.
- Voeg de bieten en gebakken uien toe en stamp grof door de aardappels.
- Roer het tofu-botermengsel erdoor en meng goed.
- Breng op smaak met witte peper.
- Serveer de stamp met de groente gehaktballen en de ingekookte jus.