Herfstlasagne

Herfstlasagne

Door: Martin Ambachtsheer

00:45

00:30

€ 5,16 p.p.

Beoordeling:

De originele lasagne met bolognese saus kennen we allemaal wel, maar wat dacht u van een bijzondere herfstvariant? Gevuld met knolselderij, pompoen en courgette is het een ware groente- en vitaminebom! Bijzonder en herfstig dankzij eekhoorntjesbrood en tijm. En de échte verrassing? Die komt van de parmaham die tussen de verschillende laagjes tevoorschijn komt! 


Ingrediënten voor 8 personen

  • 400 gram Parma ham
  • 400 gram knolselderij
  • 400 gram courgette
  • 400 gram pompoen
  • 4 gram tijm
  • 3 gram oregano
  • 100 gram eekhoorntjesbrood
  • 2 stuks sjalotten
  • 10 gram knoflook
  • 400 ml halfvolle melk
  • 400 ml kookroom
  • 250 gram mozzarella
  • 200 gram Ricotta
  • 100 gram Parmezaan
  • 500 gram lasagnevellen
Bestel bij Bidfood

Dit zijn de basis ingrediënten uit het keukenkastje:

  • 40 ml olijfolie
  • peper
  • zout
Vul hier je keukenkastje aan

Bereiding

1. Schil de pompoen en snijd in blokjes.

2. Snipper de knoflook en 1 sjalot. Bak deze glazig in 10 ml olijfolie, kruid met peper en zout en laat 5 min. stoven.

3. Rasp intussen de ongeschilde courgette grof.

4. Voeg de pompoenblokjes en een scheutje water toe aan de knoflook en de sjalot. Laat 20 min. op een zacht vuurtje sudderen tot de pompoen zacht is. Pureer met de staafmixer en breng op smaak met peper en zout.

5. Laat intussen het eekhoorntjesbrood 20 min. weken in 3 dl heet water. Giet af en vang het weekvocht op. Spoel het eekhoorntjesbrood, knijp uit en snipper fijn. Zeef het weekvocht en zet opzij.

6. Schil en snijd de knolselderij in blokjes. Kook 10 min. in de melk met een snufje zout. Giet af en bewaar een beetje van het kookvocht. Pureer met de staafmixer en voeg eventueel wat kookvocht toe. Breng op smaak met peper en zout.

7. Snipper de tweede sjalot. Fruit glazig in 10 ml olijfolie. Doe er het eekhoorntjesbrood en de tijm bij. Giet er het weekvocht van het eekhoorntjesbrood bij. Laat inkoken tot de vloeistof bijna volledig verdampt is.

8. Snijd de uitgelekte mozzarella in dunne schijfjes en rasp de Parmezaan.

9. Verwarm de oven voor op 190 °C.

10. Meng het eekhoorntjesbrood en de geraspte courgette door elkaar

11. Vet een ovenschaal in met olijfolie. Leg er een paar lasagnevellen in, bestrijk met wat knolselderpuree, dek af met plakken ham en leg daarop weer lasagnevellen. Dan komt een laag pompoenpuree, weer plakken ham en lasagnevellen. Werk zo verder in laagjes, tot alle ingrediënten opgebruikt zijn. Eindig met lasagnevellen.

12. Breng de room aan de kook met de oreganoblaadjes, peper en zout. Roer er de ricotta en Parmezaan doorheen.

13. Lepel de kaassaus over de lasagne. Verdeel er de mozzarellaschijfjes overheen en zet deze 25 min. in het midden van de voorverwarmde oven.

Toevoegen aan weekmenu

Weekmenu samenstellen

Beoordeel dit artikel

Deel dit artikel