Köfte met kikkererwten

Köfte met kikkererwten

Door: Kenny van Dijk

00:20

€ 2,32 p.p.

Beoordeling:
Moeilijkheidsgraad:

Köfte is van origine een Turks vleesgerecht: doorgaans is het een gerecht met vleesballetjes ondergedompeld in een sausje. Het Perzische woord 'Küfta' betekent namelijk 'vleesbal'. Tegenwoordig wordt het vlees steeds vaker vervangen door vis, ei of groenten. Voor dit gerecht hebben wij gekozen voor plantaardige balletjes: rijk aan eiwitten, smaakvol én gemakkelijk te bereiden. Ideaal dus voor grote groepen.  


Ingrediënten voor 8 personen

  • 400 gr kikkererwten
  • 40 gr baharat kruidenmelange
  • 600 gr riso orzo 
  • 1000 ml gezeefde tomaten
  • 100 gr uienblokjes
  • 100 gr winterpeen julienne
  • 10 gr munt
  • 400 gr geroosterde aubergine puree
  • 900 gr gebroken sperziebonen
  • 30 gr komijnzaad djinten gemalen
  • 200 gr tomatenblokjes
  • 400 gr vegan balletjes
  • 160 gr soja yoghurt
  • gehakte knoflook
  • groentebouillon

Bereiding

  1. Meng 50 ml water met de baharat en een klein scheutje zonnebloemolie.
  2. Voeg de balletjes toe aan het baharat mengsel en meng goed door elkaar. Laat de balletjes 30 minuten marineren. 
  3. Fruit de helft van de knoflook, wortel en ui in een pan aan.
  4. Voeg de riso orzo toe en fruit even mee. Blus af met 900 ml gezeefde tomaten, groentebouillon en 1100 ml water. Blijf roeren tot de riso orzo gaar is.
  5. Bak de balletjes in de oven op 200 graden en blus af met 100 ml gezeefde tomaten, afgespoelde kikkererwten en het resterende vocht. Bak de balletjes nog voor 25 minuten in de oven op 180 graden.
  6. Meng de tomatenblokjes met de geroosterde aubergine en de komijn. Verwarm dit in de oven voor 25 minuten op 180 graden.
  7. Stoom de sperziebonen gaar en meng met de tomatenblokjes,  aubergine en komijn.
  8. Meng de yoghurt met gesneden munt en een snufje zout en baharat.

Toevoegen aan weekmenu

Weekmenu samenstellen

Beoordeel dit artikel

Deel dit artikel