Kruudmoes risotto

Kruudmoes risotto

Door: Kenny van Dijk

00:25

€ 2,3 p.p.

Beoordeling:
Moeilijkheidsgraad:

Kruudmoes is een Veluws gerecht van gort of gerst, karnemelk, worst en rozijnen. Kook de parelgerst in water en bouillon ‘droog’ en voeg op het laatst de plakjes hotdog toe. Monteer de ‘pap’ na het koken met de roomboter tot een risotto en breng op smaak met kruiden en vinaigrette, garneer af met salad pea. Dat is Gelderse traditie met een Italiaanse twist!


Ingrediënten voor 8 personen

  • 700 gr parel gerst
  • 200 gr rozijn sultana nr9
  • 50 gr tuinkruiden gesneden
  • 40 gr groentebouillon
  • 30 gr sjalot gehakt
  • 20 gr knoflook grof gehakt
  • 400 gr wild hotdog
  • 100 ml karnemelk
  • 30 gr roomb. plantaardig
  • 10 gr mosterd ui selderij
  • 2 st citroenen
  • 40 ml olijfolie ext.vierge
  • 30 gr uien rood middel
  • 5 gr salad pea

Bereiding

  1. Voeg de sjalot, knoflook en parelgerst toe en fruit aan.
  2. Voeg de bouillon en 1,8 liter water toe en kook de parelgerst, afgedekt, in ongeveer 20 minuten droog.
  3. Snijd de hotdog in plakjes en voeg de laatste 5 minuten toe aan de pan.
  4. Roer tussendoor goed over de bodem van de pan en voeg als het nodig is extra water toe om aanbranden te voorkomen.
  5. Monteer de parelgerst met de roomboter en laat rusten met het vuur uit.
  6. Roer de mosterd door de karnemelk, voeg de citroensap en olijfolie al roerend toe.
  7. Rasp de rode ui en voeg dit toe met 5 gram kruiden.
  8. Garneer met de salad pea en de vinagrette.

Toevoegen aan weekmenu

Weekmenu samenstellen

Beoordeel dit artikel

Deel dit artikel