Door: Kenny van Dijk
00:20
01:30
€ 3,35 p.p.
Beoordeling:
Moeilijkheidsgraad:
In vroegere tijden werd Limburgs Zuurvlees bereid van paardenvlees. Tegenwoordig gaat er vooral rundvlees in de pot, maar déze variant is gemaakt van plantaardig stoofvlees. Met specerijen, appelazijn, stroop, zilveruitjes en ontbijtkoek ontstaat er een heerlijke mix van zoete, zure en kruidige smaakmakers. Serveer met gerookte krieltjes en doperwtjes voor een herkenbare maaltijd.
Ingrediënten voor 8 personen
- 800 gr stoofvlees (vegan)
- 80 ml appelazijn
- 40 gr rinse appelstroop
- 20 gr quatre épices
- 20 gr speculaas kruiden
- 400 gr wortelschijven
- 400 gr zilveruien
- 800 gr gerookte kriel aardappels
- 800 gr doperwten
- 200 gr ongesneden ontbijtkoek naturel
- 40 gr sjalot (gehakt)
Bereiding
- Bak de zilveruitjes en het stoofvlees aan in een stoofpan.
- Voeg de specerijen toe en bak kort mee tot de geuren vrijkomen.
- Blus af met azijn en appelstroop en voeg water toe tot het vlees net niet onder staat.
- Verkruimel de ontbijtkoek boven de pan en laat het geheel minimaal 1,5 uur zachtjes pruttelen.
- Voeg het laatste halfuur de wortelschijven toe, roer goed door en breng op smaak met witte peper en eventueel wat zout.
- Bak de krieltjes goudbruin in de oven.
- Blancheer de doperwten kort en meng er fijngesneden sjalotten doorheen.
- Serveer het stoofvlees in een klassieke stoofpan met de krieltjes en doperwten ernaast.