Door: Frank Broenink
00:30
00:10
€ 3,97 p.p.
Beoordeling:
Moeilijkheidsgraad:
Uit Hanzestad Deventer komt dit bijzondere gerecht van stokvis met mosterdsaus. De vis werd langgeleden vanuit Noorwegen naar Deventer verscheept en gecombineerd met Deventer mosterd. Fruit voor een romige mosterdsaus uitjes in een pan met boter en bind het vocht met bloem. Kook de saus met melk, room en het kookvocht van de vis, in dit geval gepocheerde kabeljauwfilet. Breng de saus op smaak met mosterd en serveer die bij de kabeljauw/stokvis, met een garnituur van gekookte aardappel of puree.
Ingrediënten voor 10 personen
- 1700 gr kabeljauwfilet met vel geportioneerd MSC
- 300 ml melk halfvol
- 300 ml slagroom zonder suiker
- 30 gr roomboter ongezouten
- 60 gr patentbloem
- 150 gr uienblokjes
- 100 ml mosterd
- 300 gr bosui
- 1500 gr aardappelpuree
Bereiding
- Pocheer de kabeljauw zachtjes in een visbouillon. Houd het water op ongeveer 80 graden en laat de vis in 6/7 minuten langzaam garen. Haal na het pocheren, de vis uit het water en zet aan de kant. Bewaar het kookvocht.
- Laat de boter smelten in een pan en fruit de ui aan.
- Haal de pan van het vuur, doe de gezeefde bloem in de pan en zet weer terug op het vuur.
- Laat de bloem met ui zachtjes garen voor ongeveer 2/3 minuten, zodat het bloem gaat binden.
- Blus af met de melk en room en blijf roeren tot de saus kookt.
- Breng de saus op smaak met mosterd en een beetje van het kookvocht van de vis.
- Serveer de vis met de saus in een diep bord. Lekker met bijvoorbeeld aardappelpuree of gekookte aardappel.
- Garneer je gerecht af met bosui en serveer!