Betrokken & bewust

Betrokken & bewust

Door: Ingeborg Prins

Geplaatst op: 4 juli 2024

Leestijd: 2 minuten

In het stadhuis van Gouda werken 28 mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt. Bijvoorbeeld omdat ze beschut werk doen, statushouder zijn of gere-integreerd worden. Promen biedt namens zeven gemeenten leerwerkplekken aan; zowel intern als bij gemeenten en bedrijven.

Het werk varieert van chocolade inpakken tot schoonmaken en catering. “Onze deelnemers kunnen zich ontwikkelen en specialiseren”, zegt voorman en leermeester Robert de Gruijter. “Deze mensen zijn enthousiast en gemotiveerd om aan de slag te gaan, maar hebben wel begeleiding nodig. We kijken naar wat ze willen én kunnen. Wie affiniteit heeft met eten, begint meestal in onze interne catering op de locaties Gouda en Capelle aan de IJssel. Bevalt het werk en gaat het goed, dan kunnen ze doorstromen naar bijvoorbeeld de gemeente. Zoals hier in het ‘Huis van de Stad Gouda.”

Vers en verspillingsvrij
Cateringmanager Carolina van der Bruggen stuurt met haar twee Promen-collega’s het team in Gouda aan. “Dagelijks eten hier tussen de twee- en driehonderd ambtenaren.”, vertelt ze. “We hebben een saladebar, luxe belegde broodjes en warme maaltijden. Die worden bereid door de deelnemers van Promen, onder aansturing van een kok. Daarnaast verzorgen we de catering tijdens vergaderingen.” Alles wordt zo veel mogelijk vers bereid en veel is vegetarisch; van de bloemkoolcouscous met witte kaas, munt en maïs tot de gnocchi-ovenschotel met gegrilde courgette. Tijdens én na de bereiding gaat er zo min mogelijk eten verloren. “Op het gemeentehuis in Waddinxveen bestellen onze gasten via een app”, vertelt Robert. “Ze geven van tevoren aan welk broodje ze willen eten. Zo kunnen onze deelnemers vooruit werken én precies de juiste hoeveelheid maken, zonder broodjes die blijven liggen.”

Vrijdag is ‘heksendag’
Promen werkt daarnaast met de de concepten Brood&Co en Salades&Co van Bidfood. “Hiermee bestel je precies wat je nodig hebt”, zegt Robert. “Inclusief grammages, bestelnummers en recepten. Bovendien zijn veel ingrediënten onderling uitwisselbaar, zodat er nooit veel overblijft.” En anders is er altijd de vrijdag nog. “Dan is het ‘heksendag’ en maken we alles op wat over is”, zegt Carolina. “Daarnaast vriezen we elke dag de overgebleven maaltijden in. We mogen van de gemeente geen ‘nee’ verkopen aan de ambtenaren; te weinig maaltijden is geen optie. Anderzijds willen we zo min mogelijk verspillen. Vandaar dat onze deelnemers de ingevroren, niet verkochte maaltijden kunnen kopen voor thuis. Voor een bescheiden kostprijs, zodat ze niet zelf hoeven te koken.”

Uit Served magazine 3, 2024.

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen