Brabants met een twist

Brabants met een twist

Door: Ingeborg Prins

Geplaatst op: 4 juli 2024

Leestijd: 2 minuten

Culinair adviseur Kenny van Dijk gaf producten uit de Brabantse regio een geheel eigen twist. Gezellig? Zeker. Bourgondisch? Uiteraard! Lekker? Méér dan lekker, probeer ze zelf maar!

‘Het leven is goed in het Brabantse land’, zegt het bekende liedje. En dat klopt wel. Bij Brabant denk je meteen aan gezelligheid, aan oneindig feesten met een bourgondische inslag. Die uitnodigende sfeer gaf Kenny inspiratie voor een reeks gerechten die niet alleen bomvol smaak zitten, maar óók een lust voor het oog zijn.

Krokanter
“Deze keer kozen we allemaal producten van leveranciers uit Brabant om mee te koken. Dat leverde een rijke selectie op, en veel nieuwe receptideeën. Want de beroemde Bossche Bol is natuurlijk heerlijk, maar die moet je gewoon bij een Brabantse specialist eten. Aan dat recept wil ik niet tornen. Vandaar deze leuke eierkoekschelp als zoet alternatief: die bak je eenvoudig zelf met een handige pre-mix. Je bepaalt zelf de vorm en grootte; voor tussendoortjes kan je kleinere eierkoeken bakken. Het beslag geeft heerlijke verse eierkoeken die je naar smaak krokanter kan maken, met net wat meer bite. Wij topten de eierkoekschelp voor de gelegenheid af met vers fruit uit de streek. Met de Noord- Brabantse vlag als vrolijke ondergrond.”

Smaakverrassing
Een goed gevulde Brabantse borrelplank mocht natuurlijk niet ontbreken. “Ook samengesteld met allemaal lokaal lekkers. Uiteraard hoort daar ook een worstenbroodje bij. Maar een Brabants worstenbroodje naar eigen recept maken? Dat is óók een beetje als vloeken in de kerk, daar waag ik me niet aan. Voor de plank kozen we voor een plantaardige variant, die hapt ook lekker weg tijdens de borrel. Een frietje stoof gaat er ook altijd in. Daarvan maakten we een vegetarische variant met Brabantse frieten en mayonaise van Jean Bâton.”

Echte traditionele, Oudhollandse streekgerechten vinden, is volgens Kenny best lastig omdat veel gerechten op elkaar lijken. “Soms met net even een andere toevoeging. Bij het bedenken van de recepten deden wij dat dus ook: nét even een ander twistje geven.” De grootste smaakverrassing vond hij de paddenstoelen balkenbrij met krentenbrood en zuurkool. “Het was een leuke uitdaging om een plantaardige variant van balkenbrij te bedenken. Dat pakte goed uit, want wat is-ie lekker. Elk element draagt zó bij aan de rijke smaak, en de frisse zuurkool maakt ook echt een groot verschil. Om de Brabantse traditie in ere te houden, serveren we het op een stuk krentenbrood – al noemen ze het daar geloof ik krentenmik. Eet smakelijk en houdoe!”

Uit Served magazine 3, 2024.

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen