De perfecte aardbei

De perfecte aardbei

Door: Ingeborg Prins

Geplaatst op: 4 juli 2024

Leestijd: 2 minuten

Weinig vruchten horen zó bij de zomer als de aardbei. Eén van de lekkerste aardbeien, de Elsanta, wordt geteeld in West-Brabant en belandt via BerryWorld in de webshop van Bidfood. Served nam een kijkje in de kassen.

BerryWorld werkt samen met tien fruittelers. Eén daarvan is Vermeulen Tuinbouw, een familiebedrijf met vestigingen in Den Hout, Made en Oosteind. Tijdens ons bezoek is de voorjaarspluk in volle gang. De aardbeien groeien in hangende goten, wat het eenvoudig maakt om ze te plukken. Elk plantje levert twee keer per jaar aardbeien. “Dit is de tweede teelt”, vertelt mede-eigenaar Daan Vermeulen. “In augustus komen er weer nieuwe plantjes. In september begint de eerste teelt. Hierna gaan de planten in een zogenaamde winterrust, om vervolgens vanaf april weer aardbeien te produceren.”

Duurzame teelt
Vermeulen teelt aardbeien van het ras Elsanta. “Die zitten vol smaak”, vertelt Daan. “Zoet met een fris zuurtje voor de balans. Vandaag geplukt, is morgen bij Bidfood.” Vermeulen Tuinbouw teelt zo duurzaam mogelijk. Omdat deze plantjes twee keer per jaar aardbeien leveren, volstaat één voedingsbodem per jaar, te weten: kokosgruis, een restproduct van de kokosindustrie. Maar dat is niet het enige. “Onze kas wordt verwarmd met een warmtekracht-koppeling”, vertelt Daan. “Die wekt elektriciteit op voor het landelijke stroomnet. De warmte en CO2 die hierbij vrijkomen, gebruiken we voor de groei van onze gewassen. Daarnaast vangen we regenwater op in bassins en wordt al het water hergebruikt voor de teelt.”

Van smoothie tot salade
Verder maakt Vermeulen gebruik van zonnepanelen en natuurlijke vijanden (insecten) voor de bestrijding van ziektes en plagen. Een klein deel van de teelt betreft verbeterde aardbeirassen, die samen met BerryWorld ontwikkeld worden. Hierbij wordt vooral gelet op smaak, stevigheid, resistentie en weerbaarheid tegen ziektes en plagen. Voor de liefhebbers van aardbeien is de Elsanta al een echte topper; mooi van kleur, relatief groot, aromatisch en smaakvol. Daan zelf krijgt er geen genoeg van. “Ik mag er graag van eten”, lacht hij. “Op brood, in een smoothie, met slagroom, in een salade of uit de hand. Want dat is het mooie: je kunt hier eindeloos mee variëren; van ontbijt tot taartjes en desserts!”

Uit Served magazine 3, 2024.

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen