Zoete zomerkoninkjes

Zoete zomerkoninkjes

Door: Ingeborg Prins

Geplaatst op: 4 juli 2024

Leestijd: 1 minuut

Lang voordat we de Hollandse aardbei Fragaria gingen verbouwen, groeide de kleinere bosaardbei door heel Europa. Tegenwoordig zijn ‘gewone’ aardbeien allang niet meer de enige graag gegeten aardbeisoorten. Zo zijn er frambozenaardbeien, witte aardbeien, ananasaardbeien én bijna zwarte kersaardbeien.

Wist je dat deze zoete zomervrucht eigenlijk helemaal geen vrucht is? Het is een schijnvrucht! Alle pitjes aan de buitenkant zijn de ‘echte’ vruchten. De aardbei dankt zijn koninklijke naam aan een reclame uit de jaren ’70. Sindsdien is de naam ‘zomerkoninkje’ niet meer weg te denken uit onze taal.

Ondanks de lage hoeveelheid calorieën, bevatten aardbeien een hoge voedingswaarde. Ze zitten boordevol vitamine C, foliumzuur en antioxidanten.

Hoewel je door de zoete smaak van aardbeien snel geneigd bent om ze te serveren in ontbijt- of dessertgerechten, komt de frisse smaak ook enorm goed tot zijn recht in hartige maaltijden. Meer inspiratie voor hartige gerechten met aardbei vind je onderaan deze pagina.


Kipkarbonade met kruidensla en aardbei
Een in de oven gegaarde kipkarbonade met citroen, dragon en venkelzaad, legt de basis voor dit heerlijke zomergerecht. Voeg daar...
Gazpacho van aardbeien, paprika en tomaat
Een uitkomst op zonovergoten dagen: een kopje koude gazpacho die de smaakpapillen prikkelt. Gemaakt van aardbeien, paprika, tomaat en komkommer...
Parelgerst salade met groene groente en aardbei
In de zomer zijn salades de uitblinkers op het menu. Lekker licht en vol smaak dankzij de vele seizoensproducten. Met...

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen