Lang voordat we de Hollandse aardbei Fragaria gingen verbouwen, groeide de kleinere bosaardbei door heel Europa. Tegenwoordig zijn ‘gewone’ aardbeien allang niet meer de enige graag gegeten aardbeisoorten. Zo zijn er frambozenaardbeien, witte aardbeien, ananasaardbeien én bijna zwarte kersaardbeien.
Wist je dat deze zoete zomervrucht eigenlijk helemaal geen vrucht is? Het is een schijnvrucht! Alle pitjes aan de buitenkant zijn de ‘echte’ vruchten. De aardbei dankt zijn koninklijke naam aan een reclame uit de jaren ’70. Sindsdien is de naam ‘zomerkoninkje’ niet meer weg te denken uit onze taal.
Ondanks de lage hoeveelheid calorieën, bevatten aardbeien een hoge voedingswaarde. Ze zitten boordevol vitamine C, foliumzuur en antioxidanten.
Hoewel je door de zoete smaak van aardbeien snel geneigd bent om ze te serveren in ontbijt- of dessertgerechten, komt de frisse smaak ook enorm goed tot zijn recht in hartige maaltijden. Meer inspiratie voor hartige gerechten met aardbei vind je onderaan deze pagina.